Začimbe v nosečnosti – katere so prepovedane?

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Nosečnost je za ženske čas, ko morajo še bolj paziti na svoje zdravje in prav tako paziti na vse kar zaužijejo. V pomoč vam danes predstavljamo prepovedane začimbe v nosečnosti.

Prehrana v nosečnosti

Noseča ženska mora poleg svojega počutja, paziti tudi na počutje svojega rastočega malčka v trebuščku, kar pomeni da mora paziti na to kar je, ter s čim je ta hrana začinjena. Vzrok je preprost, saj lahko intenzitete in določene lastnosti začimb delujejo na otroka kot droga in mu lahko škodujejo. Definitivno pa prav tako velja nujno pravilo, da če se mamica dobro počuti v svoji koži, se tako tudi otrok v večini primerov.

Pekoče začimbe

Pekoče začimbe, kot so čili, feferoni, pekoča paprika, poper in vsi podobni sorodniki tem, v nosečnosti niso priporočljivi. Vzrok za to je preprosto to, da dražijo sluznico in lahko nosečnici povzročijo hudo zgago in prebavne motnje. Prav tako pa vnos močnejših pekočih začimb kot je na primer čili, lahko spremenijo okus maminega mleka.

Pekoče začimbe

Poprova meta

Čaj iz poprove mete in njegovo eterično olje je izredno priljubljeno pri nosečnicah, saj lajša simptome prehlada, ki se večkrat lahko pojavi med samo nosečnostjo. Vendar je treba biti previden pri uporabi le-te pred in po porodu, saj zaradi intenzitete draži sluznico, dojenčku pa lahko celo povzroči opekline po telesu.

Poprova meta

Žajbelj

Mediteranski zaklad žajbelj, danes izredno popularen za lajšanje vnetij ustne votline, ampak zaradi močnih učinkovin zavira nastajanje materinega mleka. Posledično zaradi tega močno odsvetujemo uporabo žajblja v času nosečnosti.

Ingver

Ingver s svojo ostrino in zdravilnimi lastnostmi sprošča in lajša prebavne težave, ampak ni priporočljiv za nosečnice, saj deluje kot poživilo maternice in lahko negativno vpliva na razvoj otroka.

Ingver

Zelišča z otroku škodljivimi eteričnimi olji

Veliko zelišč vsebuje tudi eterična olja, ki lahko otroku škodijo in jih seveda ne priporočajo za uporabo tekom nosečnosti. V to skupino zelišč spadajo rman, krvavi mlečnik, pelin, brinove jagode, kamilica, timijan in češmin.

Nageljnove žbice (klinčki)

Zaradi intenzivne vsebnosti eteričnega olja v klinčkih in njihovega antiseptičnega učinka je eden izmed močno odsvetovanih začimb v času nosečnosti.

Med malo manj znane začimbe, za katere je priporočljivo, da se jih nosečnice izogibajo, so tudi ognjič, sivka, timijan, šentjanževka in cimet. Definitivno poleg prepovedanih začimb, odsvetujejo pretirano uporabo drugih začimb, saj lahko s tem vplivamo na rast in razvoj otroka, ter na samo telo nosečnice in njeno pridelavo mleka.

Upam, da vam bomo s temi nasveti olajšali nosečnost in pripomogli k boljšemu počutju nosečnice in malega nadobudneža, ki raste v njej.

 

Članek je prispevala Vesna.