Začimbe za morske sadeže

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Morski sadeži, eden izmed mnogih bogastev morja, znani po celem svetu in lahko pripravljeni na različne načine. V ta namen vam predstavljamo začimbe, ki jih lahko uporabite pri pripravi tega bogastva morja.

Morski sadeži in začimbe

Pripravljamo jih lahko na različne načine ali kot samostojno jed ali kot sestavino k testeninam, rižotam in njim podobnim jedem. Seveda pa je ob tem potrebno vedeti katere začimbe uporabiti, da bi z njimi poudarili njihov okus, ter koliko teh.

Česen in čebula

Osnova k vsaki jedi z morskimi sadeži sta česen in čebula ne glede na kakšen način jih pripravljamo. Najbolj pogosta jed na Mediteranu so morski sadeži na beli ali rdeči buzari. Za belo buzaro uporabimo poleg zgoraj navedenih začimb še kozarec belega vina in smetano za kuhanje. Za rdečo pa namesto smetane za kuhanje in belega vina uporabimo rdečo paradižnikovo mezgo in rdeče vino. Na vrhu pa potresemo še sveže sesekljan peteršilj.

Česen in čebula

Zelišča

Prav tako ne moremo zgrešiti z uporabo klasičnih mediteranskih zelišč, peteršilja, rožmarina, timijana in bazilike, katere poudarijo morski okus in dodajo svežino jedi. Lahko jih dodamo že med kuhanjem in / ali na koncu potresemo na vrhu jedi.

Olivno olje

Seveda k pripravi katere koli jedi z morskimi sadeži, naj bo to rižota, testenine ali samo preprosto morski sadeži v buzari, ne sme manjkati dobro olivno olje. Ta daje samim jedem mediteranski okus in poveča aromo samim zeliščem ter morskim sadežem.

Olivno olje

Curry

Za orientalski okus pa lahko dodamo jedem curry, ki da jedi specifičen okus in hkrati intenzivno barvo, ki nas popelje v Indijo. Priporočamo vam dva tipa curryja v prahu in sicer Madras curry ter Chiang Mai curry v prahu, saj se zaradi njunega značaja odlično prilegata k morskim jedem.

Pekoče začimbe

Če pa si želite, da bi imela vaša jed malo (ali veliko) pekočega značaja, predlagamo, da ji dodate kajenski poper, morda tudi mešanico slavne ameriške cajunske in kreolske kuhinje, ki vsebuje več vrst čilijev in ostalih začimb, ki seveda poudarijo značilen morski okus ter dodajo značilen “KICK” jedi.

Testenine z morskimi sadeži

Upam, da vam bomo s temi napotki pomagali pri izbiri začimb za pripravo jedi z morskimi sadeži.

 

Članek je prispevala Vesna.

Pa veselo ustvarjanje! 🙂