Začimbe za meso za žar

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe | 0

Sončno in vroče poletje je idealni čas za peko na žaru.

Kot vsak dober žar mojster hoče svoje goste navdušiti s svojimi specialitetami na žaru. Seveda pa tukaj glavno vlogo odigrajo začimbe, s katerimi okus mesa na žaru povzdignemo na nov nivo. Ključna stvar, ki se je moramo zavedati preden uporabimo določene začimbe, je tip mesa, katerega bomo pekli na žaru.

Meso na žaru

V prvo skupino spada meso, ki ga predhodno ni potrebno zoreti, in v to spadajo ribe in perutnina. V drugi tip mesa pa spadajo svinjina, govedina in divjačina, za katerega je priporočljivo, da meso začinimo vsaj nekaj ur prej, da se meso omehča in dozori. Seveda pa je potrebno tip mesa upoštevati pri uporabi začimb za začinjanje le tega.

Pikantne začimbe za žar

Za ljubitelje pikantnosti, ki dajo mesu na žaru dodaten “kick”, priporočamo, da uporabite kajenski poper ali celo mleti čili. Treba pa je seveda opomniti, da se intenzivnost pikantnosti poveča, če meso dolgo stoji v marinadi ali stoji začinjeno nekaj ur.

Pikantne začimbe za žar

Priporočamo pa tudi uporabo dimljene paprike, ki mesu doda tudi dimljen značaj. Pikantne začimbe se odlično prilegajo h govejemu mesu, svinjini in piščancu, saj jim obogatijo okus.

Mediteranske začimbe

Med začimbe oziroma zelišča, ki dajejo mesu mediteranski pridih, uvrščamo rožmarin, koper, timijan in origano. Te so odlične za začinjanje tako piščančjega kot tudi svinjskega mesa, najboljši okus pa dajo seveda morskim jedem. Nepogrešljive so tudi pri pripravi zelenjave za na žar, kot so bučke, jajčevci in podobno.

Mediteranske začimbe za žar

Česen, čebula in šalotka

Čebulnice sploh pripomorejo k okusu kakršnega koli mesa. Šalotka in čebula dasta na mesu sladkast okus in popestrita samo meso. Česen je prav tako odličen na katerem koli mesu, še posebej dober pa je za pripravo morskih jedi in prilog. Priporočamo, da doma naredite česnovo olje narejeno iz mletega česna prepraženega na olivnem olju s peteršiljem. Tega lahko uporabimo za polivko na mesu na žaru, pa tudi na zelenjavi in solati.

Čebulnice pripomorejo k okusu mesa

Sol in poper

Sol in poper služita kot osnova vsakemu začinjanju, seveda pa je potrebno pravilno doziranje obeh. Za ljubitelje popra je količina večja kot za tiste, ki niso ljubitelji pikantnosti. Pri soli je pomembno vedeti, da svinjina, divjačina in govedina solijo šele nekje od pol ure do petnajst minut pred samo peko, da se mišična vlakna ne skrčijo, saj bi tako ob peki postalo meso žilavo. Pri piščancu in na splošno perutnini pa je lahko meso predhodno nasoljeno, vendar ne več kot dvanajst ur pred peko.

Sol in poper

Upam, da vam bomo s temi nasveti pomagali, da bodo vaše specialitete iz žara še bolj zablestele.

 

Članek je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂