Vložene kumarice s čebulo in senfom

objavljeno v Recepti

Vsem dobro poznane so zagotovo vložene kumarice v kisu, tokrat pa je Višnja z nami podelila še malo drugačen recept. 🙂

 

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo tega recepta:
  • 1 kg kumaric (narezanih na kolute, posoljene in na koncu odcejene od odvečne kumarične vode)
  • sol – po okusu. Paziti moramo, da niso preslane
  • 2 – 3 dl vinskega kisa (lahko tudi jabolčni). Po želji lahko dodamo tudi manj kisa; seveda je najbolje, da količino prilagodimo svojemu okusu
  • cela gorčična semena
  • strok česna (stisnjenega ali narezanega na drobne kocke) ali  mleti česen
  • 1 večja čebula narezana na kolobarje
  • 1,5 dl olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 jedilna žlica senfa oziroma gorčice

Vložene kumare s čebulo in senfom

Postopek priprave: 
  • Kumarice olupimo, narežemo in posolimo. Pustimo stati 1 uro, da spustijo vodo. Nato odcedimo odvečno kumarično tekočino.
  • V dovolj veliko posodo vlijemo kis, čebulo, olje, sladkor, gorčina semena ter narezan svež ali mleti česen.
  • Vse skupaj pomešamo in postavimo na ogenj, kjer vsebino pustimo, da zavre.
  • Ko zavre, dodamo še odcejene kumarice in kuhamo še dodatnih 5 minut.
  • Z vročimi kumaricami napolnimo v tople kozarce (pred tem jih segrejemo v pečici. Tako uničimo morebitne bakterije) ter jih tesno zapremo s pokrovčkom. Tople kozarce nato lahko postavimo nazaj v toplo (a ugasnjeno) pečico, da se v nje počasi ohladijo.
  • Na tak način lahko pripravimo in shranimo tudi domače bučke in pa stročji fižol. Slednjega se prej do mehkega skuha v slani vodi. Nato se ga odcedi in ponovi isti postopek, kot pri kumaricah.
  • Tako pripravljene kumare se zelo dobro podajo k raznim jedem z žara kot priloga. Enako velja za bučke in stročji fižol.

Pa dober tek!

Recept je prispevala Višnja R. Hvala!