Veganski špinačni burek

Deli s prijatelji

Čeprav burek ni slovenska tradicionalna jed, smo Slovenci nad njim tako navdušeni, da bi že skorajda lahko bil naš. Ker je potreba po vegetarijanskih in veganskih jedeh vedno večja, sem pripravila odličen recept za veganski špinačni burek. Morda to zveni rahlo neverjetno in marsikomu bi se porajali dvomi glede okusa in strukture, a naj vas kar takoj pomirim – sledeči recept bo vaše brbončice pobožal, razdražil in potešil. Priprava je zelo enostavna in precej hitra, najdlje časa traja, da se burek speče. Ko ga vzamete iz pečice diši čisto tako kot tisti, ki ga kupite v pekarni. Prepričajte se sami! Spodnji recept zadošča za 6 srednje velikih kosov, 4 velike ali pa 8 majhnih.

Veganski špinačni burek

 

Za pripravo veganskega špinačnega bureka potrebujemo naslednje sestavine:
 • Vlečeno testo – kupljeno (8-10 plasti) ali doma narejeno
 • 300 g sveže špinače
 • 300 g naravnega tofuja
 • 5 jedilnih žlic sojinega jogurta
 • 3 jedilne žlice limoninega soka
 • 1 čajna žlička soli
 • ½ čajne žličke česna
 • ½ čajne žličke čebule
 • Ščepec popra
 • 1 jedilna žlica sojinega jogurta za po vrhu
 • Hladno stiskano sončnično ali olivno olje

Omenjene začimbe lahko dobite s klikom na spodnje gumbe

Sol Česen - mleti Čebula - mleta Črni poper mleti Dodaj vse v košarico
Za pripravo veganskega špinačnega bureka potrebujemo naslednje pripomočke:
 • Večjo posodo za nadev
 • Večjo posodo za špinačo
 • Kuhinjsko desko
 • Nož za sekljanje
 • Čajno žličko
 • Jedilno žlico
 • Okrogel pekač za pito (26-28 cm)
Veganski špinačni burek se pripravi na sledeč način:

1. Špinačo očistite, otrebite in operite. Narežite jo na trakove. Če so listi veliki, potem jih nasekljajte na majhne koščke. V primeru, da boste uporabili doma narejeno vlečeno testo, ga pripravite prej, saj mora malo počivati. Medtem ko počiva, pripravite nadev.

2. 300 g tofuja nadrobite na majhne koščke, tako da bo izgledal kot skuta. Ko je to opravljeno, mu dodajte jogurt, limonin sok in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte.

Veganski špinačni burek

3. Dodajte nasekljano špinačo. Tofujev nadev dobro zmešajte s špinačo, kar boste najlažje naredili tako, da boste uporabili roke. S tem boste špinačne liste še dodatno zmečkali in zmanjšali volumen nadeva (v njem bo manj zraka).

4. Vzemite pekač za pito. Naoljite ga s hladno stiskanim oljem. Nanj položite prvo plast testa, jo naoljite, nanjo položite še eno plast, rahlo naoljite tudi to in na koncu dodajte še eno plast testa. To je vaša osnova.

5. Osnovo obložite s prvo plastjo nadeva. Nadev razdelite na 3 do 4 dele, saj bo burek imel toliko plasti.

6. Na prvo plast nadeva položite list testa. Tega rahlo naoljite z nekaj kapljicami olja in nanj obložite novo plast nadeva. Nanj položite novo plast testa in ga z dlanmi rahlo potisnite navzdol, da se nadev pod njim sesede, saj tako iz nastajajočega bureka iztisnete zrak. Spet ga pokapajte z oljem in pokrijte z nadevom.

Veganski špinačni burek

7. Nov list testa ponovno položite na nadev in ga z dlanmi potisnite navzdol. Celotno zadevo ponovite še enkrat, na koncu pa burek prekrijte z dvema ali tremi plastmi testa. Vsako plast rahlo pokapajte z oljem, preden položite nanjo novo. Končno plast zopet rahlo naoljite in premažite z žlico sojinega jogurta.

8. Pecite ga v prej ogreti pečici na 200°C približno 50 minut. Ko je burek pečen ugasnite pečico in ga pošpricajte s kapljicami vode. Potisnite ga nazaj v pečico za 3-5 minut. Nato ga vzemite iz pečice in pustite, da se vsaj malo ohladi.

9. K temu bureku izjemno dobro paše sojin jogurt, ki ga uporabite tudi med samo pripravo. Verjetno bi se dobro obnesel tudi ovseni jogurt ali pa celo kokosov, odvisno od vašega okusa. Ker je ta burek malo masten in ne vsebuje nasičenih maščob iz živalskih prehranskih izdelkov, je tako primeren tudi za marsikatero dieto.

Nasvet:

Med zlaganjem boste opazili, da vam nekaj testa visi čez rob. Brez zadržkov odvečno testo odstranite. Preprosto ga oblikujte po pekaču, nato pa ga z nožem po vrhnjem robu odrežite. Enako ponovite z vsako plastjo. Če ne želite vreči odvečnega testa proč, lahko katero od vmesnih plasti testa (drugo, tretjo ali četrto) nadomestite z odrezki. Malo se poigrajte z zlaganjem – nekako tako je, kot bi zlagali sestavljanko. Poskrbite le, da bo čisto zadnji list testa gladek, predvsem iz estetskih razlogov.

Toplo odsvetujem uporabo rafiniranega olja, saj je ta izjemno škodljiv za vaše zdravje. Študije kažejo, da je vsaj tako škodljiv kot sladkor. Ker ta recept zahteva majhne količine maščobe, vam svetujem uporabo kvalitetnega hladno stiskanega sončničnega ali olivnega olja. Naj vas ne skrbi močan okus, količina je enostavno tako majhna, da okus olivnega olja gotovo ne bo prevladal.

Namesto sojinega jogurta lahko uporabite tudi mandljev ali kokosov jogurt. V vsakem primeru pa vam svetujem, da najdete produkt s čim manj sladkorja in blagim okusom. Okus sladkastega kokosovega jogurta se bo v bureku zagotovo malce poznal in s tem uničil izjemen okus originalnega nadeva.

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek!
Deli s prijatelji