Veganski smoothie z matcho

objavljeno v Napitki, Recepti, Začimbe

Se vam je že kdaj zgodilo, da vam je sredi dneva padla energija? Vse kar ste videli v tistem trenutku je bilo nekaj sladkega in kava? Ko vam sredi dneva tako pade energija ni čas za začasno rešitev, ki bo držala pol ure ali morda eno uro, saj potrebujete energijo še vsaj pol dneva. V takem trenutku je čas, da si privoščite polnovreden prigrizek. Ker za kaj takega velikokrat ni časa, si boste naredili veliko uslugo, če boste s sabo v službo, v šolo ali kamorkoli drugam, vzeli že pripravljen smoothie. Recept za enega takih, ki vam bo dvignil pritisk in pognal kri po žilah na blag in prijeten način, je zapisan spodaj. Uživajte v razliki!

Veganski smoothie z matcho

Sestavine za veganski smoothie z matcho:
  • ½ avokada
  • 1 jabolko
  • 1 čajna žlička ingverja
  • ½  čajne žličke limonine lupinice
  • konica čajne žličke matche
  • 300 ml rastlinskega mleka

Sestavine za veganski smoothie z matcho

Veganski smoothie z matcho se pripravi na sledeč način:
  1. Avokado spravite iz olupka z žlico in ga narežite na srednje velike kose.
  2. Jabolko očistite in prav tako narežite na srednje velike kose. Oboje denite v smoothie-maker ali električni mešalnik. Priprava smoothie-ja
  3. V mešalnik dodajte ingver, matcho in limonino lupinico. Zalijte z rastlinskim mlekom in dobro zmiksajte, da dobite gladko maso.
  4. Prelijte v velik kozarec ali v skodelico.
Dodatne informacije:

Matcha: čudežno živilo, ki prihaja z Japonske. Gre za fino mlete (na poseben način vzgojene in predelane) liste zelenega čaja. Med rastjo proizvede kofein in tenin. Ker gre za koncentrirane liste zelenega čaja, ki jih kot prah zaužijemo skupaj s tekočino (oz. tistim, v kar smo matcho vmešali), moramo paziti, da s količino ne pretiravamo. Tenin je tisti del matche, ki ima proti-stresni učinek, zato matcha na naše telo ne deluje kot kava, ampak ima pomiritveni učinek, ki nas hkrati prebudi. Matcha pomaga pri obvladovanju in zmanjševanju tesnobe. Kar se tiče diete in hujšanja – zeleni čaj ima nasploh pozitivne shujševalne učinke, matcha kot zeleni čaj pa prav tako. Uporabljamo jo lahko kot napitek, jo dodamo v biskvit ali kremo za torto, dodamo jo lahko tudi v domač sladoled ali v piškote. Njena uporaba je vsestranska.

Avokado: večina sadja je večinoma sestavljena iz ogljikovih hidratov. Te najdemo tudi v avokadu, a v veliko manjši količini – avokado je v večini sestavljen iz zdravih maščob. V njem najdemo kar 20 različnih vitaminov in mineralov, v 100 g najdemo kar 15 g zdravih in potrebnih maščob, 9 g ogljikovih hidratov, med katerimi jih je 7 g vlaknin (kar pravzaprav pomeni le 2 g »odvečnih« OH).

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂