Veganski bučni polpeti

Bučke so eno najbolj nezahtevnih in hvaležnih živil, kar jih poznamo. So nevtralnega okusa in jih lahko zato uporabljamo v sladkih in slanih jedeh, same ali zmešane v jed, v juhah, na žaru, v sladicah, v kompotu … V vsakem primeru jih je izjemno preprosto pripraviti in navadno ne vzamejo veliko časa za pripravo. Hkrati našemu jedilniku dodajo vlaknine, vitamine in minerale. S sledečim receptom boste pripravili preproste bučne polpete, ki bodo navdušili vsakogar. So blagega, a vseeno odličnega okusa, priprava pa vam ne bo vzela veliko časa. Primerni so za lahke večerje, tople dneve ali pa kot dodatek k enolončnicam, krompirju, ostali zelenjavi … K polpetom se prileže kakšna omaka ali namaz. Uživate jih lahko tople ali hladne, za glavni obrok ali pa za malico. Pripravite jih lahko v kuhinji na ponvi ali pa jih spečete na žaru.

Veganski bučni polpeti

Za pripravo veganskih bučnih polepetov potrebujemo naslednje pripomočke:
  • Strgalnik
  • Gaza
  • Metlica
  • Srednje velika plastična posoda
  • Rezalna deska
  • Nož
  • Ponev
  • Žlica in vilica
Za pripravo veganskih bučnih polepetov potrebujemo naslednje sestavine:
  • 500g zelene bučke (zucchini  ali po domače cuketke)
  • 2 ščepca soli
  • ½ srednje velike čebule
  • 100 g ovsene moke (ali katere druge moke) – po potrebi dodamo še eno žlico
  • ½ žličke mlete rdeče paprike
  • ½ žličke mletega česna
  • 1 ščepec popra
  • 1 žlička prehranskega kvasa (po želji)
  • 1 žlica olivnega olja
Začimbe za pripravo veganskih bučnih polepetov lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Poper Česen Paprika sladka Dodaj vse v košarico
Veganski bučni polpeti se pripravijo na sledeč način:
  1. Bučko naribamo in posujemo z dvema ščepcema soli. Premešamo in pustimo stati nekaj minut, da bučka izpusti odvečno vodo.
  2. Čebulo nasekljamo na majhne koščke.
  3. Naribane bučke odcedimo – pri tem si lahko pomagamo z gazo za sir ali cedilom.Narezane bučke precedimo
  4. Bučko dodamo v skledo s čebulo.
  5. V manjši skledi zmešamo moko, sol in začimbe. Pri tem si pomagamo z metlico, ki pospeši enakomerno vmešavanje začimb v moko.
  6. Ko so začimbe enakomerno vmešane v moko, mešanico presujemo v večjo skledo z bučko in čebulo.
  7. Z žlico ali vilicami začnemo mešati, nato pa lahko nadaljujemo z roko. Poskrbeti moramo, da v zmesi ni več suhih grudic.
  8. Če se vam zdi, da je masa premokra, lahko dodate še nekaj moke.
  9. Na koncu dobro postrgajte maso s svojih dlani, saj je bo verjetno kar nekaj ostalo prilepljene nanje
  10. V ponvi na srednjem ognju segrejte žlico olivnega olja.
  11. Omočite si roke in v dlani vzemite petino bučne mase.
  12. Oblikujte polpet in ga položite v ponev.
  13. Ponovno si omočite roke in tako nadaljujte 5x oz. dokler vam ne zmanjka mase. Pečete lahko tudi vseh pet polpetov naenkrat, če je vaša ponev dovolj velika.

Veganski bučni polpeti na mizi

Med peko pazite, da se vam polpeti ne prismodijo. Ker je masa precej mokra, boste morali vsak polpet peči 5 minut na eni in nato še 5 minut na drugi strani. Da bo to možno, morate paziti, da temperatura ni previsoka, se pravi da morate polpete peči na majhnem do srednjem ognju.

Opomba

Prehranskega kvasa ne potrebujete, vseeno pa doda posebno noto k okusu. Zaradi svoje sirne arome bodo tudi polpeti imeli malo bolj žmohten okus. Ovseno moko lahko preprosto pripravite sami. Preprosto vzemite željeno količino ovsenih kosmičev in jih zmiksajte v stoječem mešalniku ali pa v smoothie-makerju. Ne skrbite, če ostane kakšen večji košček kosmiča, v polpetu se bo namočil in ne bo moteč. Uporabite lahko tudi drugo vrsto moke, npr. navadno belo moko, polnozrnato moko, pirino moko ipd. Teksture si bodo med seboj malo različne, a ne bodo drastično vplivale na pripravo polpetov.

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂