Veganski brezglutenski kruh z začimbami

objavljeno v Recepti, Veganske jedi, Začimbe | 0

Najti dober brezglutenski kruh se lahko sprevrže v pravi podvig. Če želimo pri tem izpustiti še živalske izdelke (predvsem jajca, ki so v kruhu navadno predvsem kot vezivo), se lahko za dober kruh obrišemo pod nosom. Najlažje je, da se s težavo spopademo sami. Zavihati rokave in zamesiti kruh ni težavno, sploh pa ne, če imamo pred sabo recept, ki deluje. Kruh, ki ga boste pripravili po tem receptu, vam bo pričaral nasmeh na obraz in zagotovo ga boste želeli pripraviti znova in znova.

Veganski brezglutenski kruh

Kaj potrebujemo za veganski brezglutenski kruh?
  • skledo za gnetenje in vzhajanje
  • kuhinjsko tehtnico
  • skodelico za aktiviranje kvasa
  • skodelico za merjenje tekočine
  • skodelico za premaz
  • čajno žličko
  • jedilno žlico
  • večjo površino (mizo ali pult)
  • pekač
Sestavine za veganski brezglutenski kruh:
  • 400 g univerzalne brezglutenske mešanice
  • 150 g ovsene moke (ovsenih kosmičev)
  • 250 ml rastlinskega mleka
  • 50 ml toplega ovsenega ali mandljevega mleka
  • 1 paketek suhega kvasa
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žlica chia semen
  • 80 ml vode
Sestavine za premaz

3 žlice olivnega olja
1 žlička česna v prahu
½ žličke soli
½ žličke bazilike
½ žličke origana
½ žličke majarona

Priprava veganskega kruha brez glutena:
  1. Najprej odtehtamo in si pripravimo vse sestavine. Ovseno moko dobimo tako, da zmeljemo ovsene kosmiče.
  2. Manjšo količino mleka rahlo segrejemo in vanj vmešamo sladkor in ter dodamo suhi kvas. Pustimo, da se aktivira, nekje 5 minut. Chia semena za 5 minut namočimo v vodi in nato vse skupaj zmiksamo v električnem mešalniku, da dobimo želatinasto maso. Ta deluje namesto jajca. Suhe sestavine premešamo med sabo in jim dolijemo mokre. Dodamo jim tudi chia zmes. Priprava veganskega brezglutenskega kruha
  3. Celotno maso dobro pregnetemo. Mesimo jo kakšnih 5 minut; masa ne bo lepljiva kot pri navadnem kruhu, saj nima glutena, ki bi tvoril vezi in držal maso skupaj. Venomer bo ostala bolj podobna masi za biskvit, a naj vas to ne prestraši. Vse, na kar morate biti pozorni je, da ni premokra ali presuha.
  4. Postavimo jo v hladilnik za pol ure. Po pol ure maso vzamemo iz hladilnika. Iz sklede jo prenesemo na pomokano površino (pomokamo z brezglutensko moko; da maso lažje dobimo iz sklede, si lahko pomagamo z žlico ali kuhalnico). Priprava veganskega brezglutenskega kruha
  5. Rahlo jo pregnetemo in spet prenesemo v skledo, še bolje je, če je ta čista.  Testo za veganski brezglutenski kruh
  6. Maso pustimo vzhajati 90 minut. Vzhajano testo za veganski brezglutenski kruh
  7. Sestavine za premaz dobro pomešajte med sabo. Testo rahlo razprostrite, da dobite nekakšen večji krog oz. površino, na katero nanesete premaz. Veganki brezglutenski kruh z začimbami
  8. Namažite celo površino, pustite le okvir. Testo zdaj prepletite po mili volji – lahko ga prepognete in obrnete, da dobite rustikalen hlebček; lahko ga ovijete kot rožo; naredite lahko okrogel hlebček ali pa podolgovatega. Dajte domišljiji proste roke, a vedite, da testo ni tako voljno kot kvašeno testo z glutenom. Pri tem testu boste morda imeli več težav z oblikovanjem. Veganski brezglutenski kruh pred peko
  9. Pecite na 180 °C približno 35 minut. Kruh pustite, da se ohladi in ga nato narežite na rezine kot vsak drug kruh. Hlebec sveže pečenega veganskga brezglutenskega kruha
Dodatni nasveti
  • Brezglutenska moka: za kruh je najboljša univerzalna mešanica, ki že ima druge primesi in gumi. Vse te pomagajo pri vezanju in vzhajanju, kar je pri kruhu zelo pomembno. Obneseta se tako Schär mešanica, kot tudi mešanica iz Hoferja (Happy Harvest)
  • Rastlinsko mleko: odsvetujemo uporabo redkega mleka, kakršno je npr. riževo mleko. Sicer deluje, ampak ni čisto isto. Raje uporabite ovsenega, deluje tudi kakšno mleko iz oreščkov (npr. mandljevo).
  • Chia semena: ta so odličen nadomestek za jajca, ko se lotimo peke. Obnesejo se tako v palačinkah, kot v biskvitih, mafinih, piškotih. Sicer velikokrat jajca sploh niso potrebna, v brezglutenskem kruhu pa je vezivo zelo zaželeno. Eno chia »jajce« (1 žlica chia semen in 80 ml vode za gostejšo varianto in 100 ml vode za redkejšo varianto) nadomesti eno kokošje jajce.
  • Maso lahko namesto 90 minut vzhajate čez noč. Tako bo še boljša, zjutraj pa bo na mizi svež kruh.
  • Za polivko lahko uporabite tudi 2 žlički mediteranske mešanice, dodate še timijan in rožmarin, zamenjate začimbe s čemažem ali peteršiljem. Možnosti je veliko, navedena pa gotovo deluje. Ko sami eksperimentirate, ne pozabite, da začimb vseeno ne sme biti preveč. Držite se zgornje meje 2 žlički vseh začimb skupaj, sicer bodo začimbe začele greniti.
  • Kruh lahko pripravite tudi čisto brez začimb in ga s tem naredite primernega tudi za sladke namaze.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂