Veganske palačinke s chia semeni

objavljeno v Recepti, Sladice, Začimbe

Male debele ameriške palačinke, a tokrat pripravljene brez jajc in mleka. Za vezivo uporabite chia semena, ki so enkraten nadomestek za jajca. Priprava je preprosta, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin. Palačinke so tako dobre, da so všeč tudi tistim, ki veganske hrane sicer ne marajo – preverjeno! Kljub temu, da imajo drugačen okus kot navadne palačinke, so dobre tudi preprosto takšne, kot so – brez namazov, posipov in polivov. Ponudite družini nekaj drugačnega, ko pride spet na vrsto večer za palačinke.

Veganske palačinke s chia semeni

Sestavine za veganske palačinke s chia semeni
 • 200 g moke
 • 200 g kokosovega mleka
 • 150 ml ovsenega mleka
 • 1 čajna žlička kisa
 • 1 čajna žlička pecilnega praška
 • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
 • 2 žlici chia semen
 • 100 ml vode
 • ½ žličke cimeta
Veganske palačinke pripravimo na sledeč način:
 1. Chia semena namočimo v vodi in postavimo na stran. Tam jih pustimo 5 minut, premešamo in nato pustimo še naslednjih 5 minut. Če jih pustite dlje, ne bo s tem prav nič narobe. Priprava chia semen za veganske palačinke
 2. Mleko in kis pomešamo med sabo in pustimo stati kakšnih 5 minut. Suhe sestavine damo v skledo in dodamo še mokre, vključno s chia semeni. Priprava mase za veganske palačinke
 3. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da malo stoji, dovolj je že samo 10 minut. Če pustite dlje, spet nič ne bo narobe. Masa za veganske palačinke
 4. Ponev segrejemo na srednjem ognju. Za namastitev ponve uporabimo kokosovo olje ali hladno stiskano sončnično olje. Olivno olje bo pustilo močan okus, a ga prav tako lahko uporabite, če vam je všeč.
 5. Na ponev dajte dve jedilni žlici mase in jo razporedite v krog. Te palačinke so manjše kot običajne (crépe), zato mase ne razprostrite po celotni površini. Pustite, da se peče približno dve minuti in nato obrnite. Pecite še naslednji dve minuti. Ponavljajte, dokler ne porabite cele mase.

Na palačinke lahko namažete karkoli vam srce poželi, od marmelad do čokoladnih namazov, polijete jih lahko s sirupom, dodate jim lahko sadje in jogurt, jeste pa jih lahko tudi same, saj so dobre tudi brez dodatkov.

Veganske ameriške palačinke s chia semeni

Nekaj o chia semenih

Chia semena so izjemno živilo – vsebujejo kup hranljivih snovi in zelo malo kalorij. 30 g chia semen vsebuje kar 11 g vlaknin in od 9 g maščob jih je kar 5 g omega-3 maščobnih kislin. Vsebujejo tudi vitamine B1, B2 in B3, ki pomagajo pri vrsti težav, od migren do depresije in tesnobe, boljšemu celjenju ran in tudi pri težavah pred menstruacijo.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂