Veganska pica v ponvi

objavljeno v Recepti, Veganske jedi, Začimbe

Na svetu je zelo malo ljudi, ki ne marajo pice. Tu in tam se najde kdo, ampak velika večina nas je malone obsedenih s pico. Sočna paradižnikova mezga, zelenjava in topljen sir na vrhu, rahlo zapečen, ravno dovolj, da naredi malo skorjice … komu se ne cedijo sline ob misli na sveže pečeno pico? Škoda, ker je veganom ta radost odvzeta. No, ni čisto tako. V resnici je veganska pica prav tako dobra kot navadna. Sama včasih celo ne uporabim sira, ker je čisto dovolj, če uporabim ostale sestavine. V spodnjem receptu lahko najdete idejo za alternativo siru, recept za domače testo in nekaj idej, s čim lahko obložite svojo pico. Dajte si duška, pica ne pozna meja!

Veganska pica v ponvi

Kaj potrebujete za vegansko pico v ponvi
  • posodo za mesenje testa
  • multipraktik
  • posodico za mezgo
  • metlico
  • nož
  • večjo površino (mizo ali pult)
  • desko za rezanje
  • žlico
  • čajno žličko
  • ponev
  • pokrovko
Sestavine za vegansko pico
Testo za 4 majhne pice:
  • 2 skodelici polnozrnate pirine moke
  • 2 čajni žlički soli
  • 2 čajni žlički suhega kvasa
  • 2/3 tople vode
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
Paradižnikova mezga:
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 1 čajna žlička origana
  • 1 čajna žlička bazilike
  • ½ čajne žličke soli
Tofujeva polivka (namesto sira):
  • 100 g tofuja
  • 100 ml vode (ali rastlinskega napitka, najbolje ovsenega)
  • 1 čajna žlička prehranskega kvasa
  • ½ čajne žličke soli
  • 1/3 čajne žličke česna
  • ščepec popra
  • 1 čajna žlička olivnega olja
Omenjene začimbe lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Origano Bazilika Česen Poper Mešanica začimb za pico Dodaj vse v košarico

Pripravljena pica

Predlogi za nadev:
  • čebula
  • paprika
  • koruza
  • olive
  • špinača
  • gobice (šampinjoni)
  • vloženi šparglji
  • vložene artičoke
  • rdeči fižol
  • bučka
  • jajčevec
  • jedilna buča (oranžna) ali pasta narejena iz nje (kot na sliki)
  • na soncu sušeni paradižniki
  • kapre
Priprava veganske pice v ponvi
Priprava testa za pico:

Moko, sol in kvas stresemo v posodo in z metlico (ali žlico) dobro premešamo. V sredi naredimo jamico in vanjo počasi vlijemo polovico vode. Začnemo mešati z vilicami ali z roko (ki jo boste prej ali slej uporabili) in ko zmanjka tekočine, dolijemo še preostanek. Nadaljujemo mešanje z vilicami, dokler ni testo pretrdo in preveč gumijasto, da bi nadaljevali. Zavihajte rokave in testo dobro pregnetite z roko. Majhna skrivnost je v tem, da gnetete 20 minut. Po prvih parih minutah dodajte še olje, nato pa preprosto gnetite testo naslednjih vsaj 15 minut. Testo preložite v čisto in namaščeno posodo in ga obrnite, tako da je celo prekrito s slojem olja.

Testo za vegansko pico

Posodo pokrijte z vlažno krpo in jo postavite na toplo (v bližino štedilnika, radiatorja ipd.). Pustite vzhajati vsaj eno uro, še bolje do dve uri. Ko je testo vsaj dvakrat tako veliko kot pred vzhajanjem, je pripravljeno, da se spremeni v pico.

Vzhajano testo za pico

Testo že v posodi lahko malo pomečkate, nato pa ga preložite na pomokano površino in rahlo pregnetite. Oblikujte okrogel hlebček in ga z ostrim nožem razrežite po dolgem in počez, da dobite 4 enako velike dele. Te dele oblikujte v majhne okrogle hlebčke in jih pustite počivati nekaj minut. Za tem enega za drugim na pomokani površini razvaljajte ali pa z rokami raztegnite v podlogo za pico. Testa ne bo pretežko prestaviti v namaščeno ponev (ali na pekač, obložen s papirjem za peko). Vsekakor pa to naredite preden nanj položite ostale nadeve. V ponvi ga lahko dokončno oblikujete v lep krog.

Testo - podlaga za vegansko pico v ponvi

Sestavljanje veganske pice:

Ko je to storjeno, na testo nanesite sloj mezge, sira (moj najljubši je Violife z okusom mozzarele), nato pa pustite domišljiji prosto pot in se poigrajte z okusi.

Mezgi sama vedno rada dodam nekaj začimb, ki poživijo sicer rahlo prazen okus mezge. Seveda pa je vse odvisno od lastnega okusa. Mezgo prelijte v posodico, dodajte začimbe in z metlico dobro premešajte. Vedno lahko ostanete pri klasični margariti, lahko pa nanjo dodate še gobice in olive in se približate klasiki. Če dodate še nekaj drugih sestavin lahko ustvarite že pravo mavrico okusov.

Veganska pica z nadevi

Če nimate sira pri roki se lahko vedno poslužite omake iz tofuja, ki pri meni vedno enkratno deluje (lahko pa jo seveda uporabite poleg sira, kar tudi ni slaba ideja). Največkrat celo tako dobro, da sira niti ne potrebujem in ne pogrešam.

Priprava omake iz tofuja za vegansko pico:

Tofu narežite na majhne koščke in ga dajte v multipraktik. Dodajte vodo, začimbe, olje in prehranski kvas. Dobro sesekljajte in premešajte vse skupaj, pustite, da stroj dela vsaj kakšno minuto. Tofujev preliv je pripravljen, da ga dodate na svojo pico.

Tofujeva polivka

Peka pice:

Ko je vaša pica v ponvi (bodite pozorni, da ste jo prej namastili z olivnim oljem), jo pristavite na srednji plin. Bolje je, da je plin malo manj kot srednje močen, kot pa da je premočen. Ponev pokrijte s pokrovko in pecite 7 minut, nato pa pokrovko rahlo odkrijte in pecite še naslednje 3 minute. Bodite pazljivi, da se pica ne zažge od spodaj. Vedeli boste, da je pica pečena, ko bodo sestavine na njej povrevale, ko bo sir stopljen in bodo robovi hrustljavi.

Pečena veganska pica v ponvi

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂