Veganska čokoladna krema

objavljeno v Recepti, Sladice, Začimbe | 0

Vedno smo vajeni kreme delati iz masla, smetane, maskarpone sira, skute … tovrstne pripravke med veganskimi izdelki težko in redkokdaj najdemo. Čeprav se zdi včasih nenavadno in skoraj nemogoče, je veganske kreme, namaze in omake enostavno pripraviti. Sledeči recept je eden najbolj enostavnih in izjemno uporaben. Poda se k sadju, oreščkom, deluje kot nadev za pito, kot dodatek k sladoledu, kot topla polivka … Čokolade konec koncev ni nikoli preveč.

Veganska čokoladna krema

Sestavine za vegansko čokoladno kremo:

300 ml kokosovega mleka*
300 g temne čokolade (lahko je jedilna, še bolje se obnese temna)
½ cimeta
ščepec kardamoma

Priprava veganske čokoladne kreme:
  1. Kokosovo mleko vlijemo v kozico in dodamo na koščke nalomljeno čokolado.
  2. Na srednjem ognju segrevamo in vsake toliko časa premešamo (lahko z žlico ali vilicami, še bolje z metlico). Ko se začne čokolada topiti, mešamo vedno bolj redno. Priprava veganske čokoladne kreme
  3. Mešanico zavremo, nato pa na nizkem ognju kuhamo 10 minut. Želimo, da je krema precej gosta že ko je topla, zato lahko po potrebi kremo kuhamo še dlje časa, da voda izhlapi. Pazimo, da se ne prime na dno – redno mešamo. Pri tem je veliko odvisno od kokosovega mleka (glej nasvete spodaj).
  4. Kremo nato vlijemo v skodelice ali v pečeno testo za pito in pustimo, da se ohladi.

V primeru pite je najbolje, da jo damo v zamrzovalnik, pustimo vsaj kakšno uro, nato pa jo postavimo na pult za kakšnih 5 minut, da se malo odtali. Po tem jo lahko normalno narežemo in preostanek postavimo nazaj v zamrzovalnik. Če želimo kremo jesti kot puding, je dovolj, da jo damo v skodelice in jih postavimo v hladilnik, da se krema ohladi in strdi. V obeh primerih lahko na ohlajeno in strjeno kremo dodamo sadje, oreščke, semena ipd.

Čokoladna veganska krema

Nasveti pri pripravi veganske čokoladne kreme:

Kokosovo mleko: meni najljubše je Hoferjevo kokosovo mleko. Preizkusila sem jih že precej, od bio variant do navadnih, pa se omenjena najbolje obnese v primeru te kreme. Za curry-je in podobne enolončnice in juhe so tudi ostale znamke dobre, za to kremo pa je vseeno najboljša ta.

Namesto cimeta in kardamoma, ki poudarita okus čokolade, lahko v kremo dodate 2-4 žlice močne črne kave (ali pa en espresso), odvisno od tega, kako močna želite, da je krema. Tudi to bo lepo poudarilo okus čokolade.

Pita z vegansko čokoladno kremo

Dlje ko kremo kuhamo, bolj je gosta. Če želimo kremasto polivko, jo lahko kuhamo manj časa, če pa želimo nadev za pito, potem jo je bolje kuhati malo dlje, da se dobro zgosti. V vsakem primeru pa morate paziti, da se ne zažge.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂