Vaniljeva omaka oziroma angleška krema

objavljeno v Začimbe | 0

Angleška krema je po svetu dobro poznana. Ponudi se jo lahko k suflejem in kolačem, lahko pa jo uporabimo kot osnovo za druge omake ali kreme.

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo:
  • 500 ml mleka
  • vaniljeva palčka/vaniljeva esenca/mleta vanilja
  • 5 rumenjakov
  • 50-60 g belega sladkorja
Postopek priprave:
  • Če za recept uporabljamo vaniljeve stroke, palčko po dolgem zarežemo.
  • V kozico nalijemo mleko. Ga zavremo. V mleko za približno 10 minut postavimo vaniljev strok. Po 10 minutah strok vzamemo ven iz mleka, ga splaknemo, posušimo in drugič ponovno uporabimo. Nekateri se poslužujejo še drugega načina: vaniljev strok prerežejo na pol, ven postrgajo semena in jih prenesejo v mleko.
  • V drugo posodo damo rumenjake in sladkor. Stepamo približno 4 minute oziroma toliko časa, da nastane gosta, penasta masa. V to penasto maso nato počasi vmešamo vroče mleko.
  • Nastalo jajčno kremo prelijemo nazaj v lonec in jo med nenehnim mešanjem z leseno kuhalnico previdno segrevamo in čakamo, da se zgosti. Če s prstom potegnemo po leseni kuhalnici, mora za potegom ostati vidna sled. Toda pozor – omake ne segrevajte predolgo, saj lahko v tem primeru postane še bolj tekoča.
  • Ko je omaka želene gostote, jo odstavimo in prelijemo v mrzlo skledo. V kolikor uporabljamo vaniljevo esenco, jo dodamo zdaj. V tem času lahko dodamo tudi mleto vaniljo (to lahko dodamo tudi že na začetku, saj se njena aroma med segrevanjem ne izgubi).
  • Skledo tesno pokrijemo, da se med hlajenjem po vrhu omake ne naredi klasična »kožica«.
Čokoladna različica:

Mleku, ki smo ga obogatili z aromo vanilje dodamo še 70 g sesekljane grenke čokolade.

Kavna različica:

Mleku, ki smo ga obogatili z aromo vanilje, dodamo še čajni žlički instant kave.

Pa dober tek!