Vanilija v prahu – dodatek k slaščicam

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe | 0

Vanilja brez dvoma kraljuje na prestolu začimb, ki jih uporabljamo pri pripravi sladic. S svojim omamnim okusom navdušuje v številnih kulinaričnih kreacijah …

Kaj pravzaprav sploh je vanilija?

Vanilija spada v družino orhidej. Vaniljevi stroki, ki jih uporabljamo kot začimbo, so torej plod tropskega drevesa, posebne orhideje ovijalke, ki lahko v višino seže tudi do več metrov. Rastlina začne cveteti po tretjem letu in šele takrat lahko nastanejo njeni sadeži. Ko plodove obdelajo, dobijo značilen vonj po vaniliji. Snov, ki ji daje značilo aromo, pa se imenjuje vanillin.

Burbonska vanilija
Burbonska vanilija

Na zemeljski obli so najbolj razširjene tri vrste vanilje:
Burbonska vanilja / Madagaskarska vanilja (Vanilla planifolia ali vanilla fragrans), Tahiti vanilja (Vanilla tahitensis) ter zahodno-indijska vanilja (Vanilla pompona).

V kuhinji se uporablja vanilija v različnih oblikah …

Uporaba vanilje v stroku (stroke lahko vidite na sliki zgoraj). V tem primeru vaniljo razrežemo po sredini, z noževo konico iz sredice postrgamo aromatična semena ter jih uporabimo pri kuhanju.

Iz strokov se izdeluje tudi vanilja v prahu. Gre za fino mlete posušene stroke in zrnca vanilje. Na tak način poleg zelo aromatičnih semen dobimo tudi veliko arome, ki jo vsebujejo stroke. Zadeva ni tako zelo poceni, a kot pravijo američani: “a little goes a long way” – zaradi močne arome zadostujejo že majhne količine. V primerjavi z ekstraktom je aroma bolj intenzivna. Če želite v receptu nadomestiti vaniljin ekstrakt ali pasto z vaniljo v prahu, potem uporabite polovično količino! Na primer: če je v receptu navedeno: 1 čajna žlička vaniljinega ekstrakta, ga nadomestite z ½ čajne žličke mlete vanilje.

Vanilija Tahiti - mleta (kozarček)

To ekstravagantno sestavino lahko prav tako uporabimo za aromatiziranje sladkorja, medu, kave, kakava, čokoladnih krem, mleka (sploh doma pripravljenega mandljevega!) pudinga, jogurta, peciv … Želeno količino enostavno le vmešate kamorkoli želite. Z mleto vaniljo, rumom, rjavim sladkorjem in maslom lahko pripravimo t.i. “butterscotch omako”, katere okus navduši … Pripravimo lahko tudi domačo mešanico solnega cveta in vanilje, ki jo uporabimo za piko na I pri določenih pišotih ali čokoladi …

Poleg tega se uporabo vanilje v prahu priporoča, če pripravljamo jed, ki jo za dolgo časa izpostavljamo visoki temperaturi. Za razliko od ekstrakta ne vsebuje alkohola, ki med daljšo izpostavljenostjo toploti hlapi in izgublja svojo moč … Hmmm, že diši po mlečnemu rižu ali tapioki pudingu.

Pa morda še nasvet: to dragoceno začimbo hranimo v tesno zaprtem kozarčku in stran od ekstremnih temperatur ter vlage. Za razliko od vaniljinega ekstrakta se pravilno hranjen vaniljin prah nikoli “ne pokvari” …

Poleg vanilije v prahu se pri pripravi slaščic uporablja še vaniljin ekstrakt in vaniljin sladkor.  Vanilin ekstrakt je narejen tako, da se strok vanilije namaka v 35 % alkoholu in topli vodi. Tak ekstrakt lahko precej enostavno pripravimo tudi sami doma. Ko take produkte kupujemo na trgu, je vredno preveriti, če gre za pravi ali sintetičen vaniljin ekstrakt. Če je na izdelku napisano “aroma vanilje” to pomeni, da v izdelku ni prave arome, temveč zgolj sintetiziran vanillin …

Vanilin sladkor pa je sladkor, ki se je navzel arome (včasih razrezanega) stroka, ki je dlje časa “počival” v sladkorju. Ponekod se takemu sladkorju zaradi še intenzivnejše arome doda še vanilija v prahu. Kvaliteten in obogaten vanilin sladkor se dobi v specializiranih trgovinah. Ponudo za vanilin sladkor z burbonsko vanilijo lahko preverite TUKAJ.

Za konce pa še …

Ste vedeli, da vanilja deluje kot ojačevalec okusa? Če jo dodamo svojim jedem, se pogosto zgodi, da jedi ne rabimo dodajati veliko sladkorja …