Uporaba začimb v kuhinji – najpogostejše

objavljeno v Začimbe | 0

Vsak kuhar, pa naj bo začetnik ali pravi chef, dobro ve, da so začimbe pri kuhanju nepogrešljive. Zato je pomembno, da je naša začimbna omarica / predal dobro založen. Katere začimbe, zelišča in mešanice ustrezajo našemu načinu kuhanja se seveda navadimo tekom let. Na začetku pa se marsikdo znajde v dilemi, ko ne ve ravno, katere so tiste najpogosteje uporabljene začimbe, s katerimi bi lahko opremil svojo kuhinjo.

Da bi vam pomagali začeti, smo sestavili seznam bistvenih začimb, ki jih je dobro imeti v kuhinji.

Katere so najpogosteje uporabljene začimbe?

Za začetek …

Najprej moramo omeniti dejstvo, da je izbor začimb, ki plemeniti našo kuhinjo, seveda močno odvisen od tega, kje na planetu je naša kuhinja locirana, pa tudi od tega, kakšno  hrano radi pripravljamo. Osnovni izbor začimb v npr. v Indiji se tako razlikuje od našega začimbnega izbora.

Poper

Je kralj začimb, zato ni kuhinje, ki ga ne bi imela. Najbolj pogost je črni poper, velikokrat pa se poslužimo tudi mešanice poprov. Najdemo ga v treh različnih oblikah: cela zrna, mlet poper in fino mleti poper. K jedem ga dodamo čisto na koncu, saj se njegova aroma hitro porazgubi.

Bazilika, timijan, origano in rožmarin

So sredozemska zelišča, ki dobro uspevajo tudi v Sloveniji, zatorej se pogosto znajdejo v naših loncih. Z njimi nimamo kaj zgrešiti, če jih dodamo k jedem s paradižnikovo osnovo, k krompirju, mesu … Njihova sveža aroma paše skoraj povsod. Pri uporabi rožmarina se včasih zgodi, da koga zmotijo večji delčki “iglic”. Temu se lahko izognemo tako, da pri kuhanju uporabljamo mleti rožmarin.

Česen in čebula

Tudi brez tega para v naši kulinariki ne gre. Čeprav v večini uporabljamo svežo čebulo in česen, sta zelo uporabna tudi v mleti in sušeni obliki. Na ta način ju imamo vedno pri roki, da jedem dodamo njuno klasično aromo, poleg tega pa se mleti delčki v jedi lepo razstopijo/porazdelijo.

Cimet

Gre za začimbo, katere vonj v naše misli prav zagotovo prikliče zimske praznike. Brez cimeta pač ne moremo govoriti o raznovrstnih piškotih, pecivih in jedeh povezanih s čokolado. In ne smemo pozabiti omeniti našega štrudlja …

Klinčki

Prav tako veljajo za “zimsko” začimbo. S svojo aromo vedno lepo zaokrožijo napitke kot so kuhano vino, kompot, punč. Večinoma se jih dodaja v sladice, zagotovo pa to ni edini način njihove uporabe.

V napitke se klinčke pogosto dodaja kar zapičene v citruse.

Lovorov list

Cele lovorove liste dodajamo jedem, ki potrebujejo daljši čas priprave, saj svojo aromo sproščajo precej počasi. Nepogrešljivi so pri pripravi enolončnic, golažev, pasulja. Dodajamo ga tudi k paradižnikovim omakam, v kislo zelje, joto … Uporaben je tudi pri pripravi ozimnic (vlaganje), saj deluje kot konzervans. Ko je jed pripravljena, lovorove liste iz nje odstranimo.

Paprika

Seveda ne moremo mimo paprike – začimbe, ki je dobro poznana našim babicam. Dodaja se v golaže, omake, joto, k pečenemu krompirčku … Toda pozor! Obstaja več različnih paprika. Ločimo jih lahko na sladke in pekoče. Pekoče jedem dodajo dodaten “bum” (…seveda pekočost pekoče paprika ni enaka vročici čilijev). Obstajajo pa tudi dimljene paprika (dimljena pekoča in dimljena sladka paprika). Dimljene paprika pogosto uporabljajo vegetarijanci in vegani, saj na ta način jedem dodajo podoben okus, kot ga v jedeh pusti dimljeno meso. Vse naštete paprike najdete TUKAJ. 

Kurkuma

V zadnjih letih pri nas na veljav pridobiva tudi kurkuma, ki je znana po svoji sončno rumeni barvi. V Aziji jo dodajajo skoraj povsod – k rižu, leči, curryem, mleku … Je nepogrešljiva sestavina številnih znanih svetovnih mešanic – raznovrstnih curryev, ras el hanouta …, saj dobro poveže različne okuse.

Čili

Ne gre ravno za najbolj pogosto začimbo, je pa čili zagotovo nepogrešljiv za vse tiste, ki imajo radi pekoče. Prav tako je težko opredeliti najbolj priljubljeno v vrsto, saj posamezniki čilije izbirajo glede na njihovo vročico. Za vse tiste, ki v jedeh radi začutijo rahlo vročico za začetek priporočamo kar kajenski poper. Bolj pekoč in priljubljen čili z milo vročico in zanimivim okusom je Chipotle čili, malo bolj pekoč je Birdseye čili, nato Habanero, na povsem drugem koncu kontinuuma (vražje pekoče!) pa se nahaja Naga Bhut Jolokia in naša mešanica Thorovo kladivo. Če bi radi izvedeli več o čilijih, potem kliknite SEM.

Tako! Našteli smo nekaj pogosto uporabljenih začimb, zagotovo pa ne vseh. 😉

Pa dober tek!