Timijan – uporaba v kuhinji

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Materina dušica ali z drugo besedo timijan je sredozemsko zelišče z zelo aromatičnim vonjem in močnim okusom, ki je nepogrešljiva začimba v kuhinji.

Timijan ali materina dušica

Timijan je grmovnica, ki zraste do nekje 50 cm v višino, izvira iz Sredozemlja in velja za zelišče z zdravilnimi učinkovinami, ki so jih poznali že Egipčani. Danes pa se poleg čajev proti prehladu uporablja tudi v kuhinji. Poznamo različne vrste timijana, različnih vonjev in okusov, od močnejših do milejših, kar je pa odvisno od klime in rastišča, kjer raste timijan.

Kakšne vrste timijana poznamo?

Najbolj pogost je navadni timijan, ki raste v pokončnih grmičkih in ima vijolično bele cvetove. Med bolj eksotične vrste timijana uvrščamo citronasti timijan, katerega lahko zaradi njegovega citronastega priokusa lahko tudi dodajamo k biskvitom in kruhu. V naravi na travnikih velikokrat srečamo tudi divji timijan, ki ima blažji okus kot navadni timijan. Najbolj zanimivi različici pa sta pomarančni in limonski timijan, katera sta zaradi citrusnega okusa odlična ne samo k slanim jedem, ampak jih uporabljamo tudi v sladicah.

Uporaba in shranjevanje timijana

V kuhinji uporabljamo predvsem listke in vršičke timijana, medtem ko cvetove uporabljamo predvsem za okras, sušene pa za čaj. Uporabljamo lahko sušen ali svež timijan, sušeni listki zdržijo v nepredušno zaprti posodi do enega leta.

Timijan s cvetovi

Med kuhanjem timijan ohranja močan izrazit vonj in okus, je pa pomembno vedeti kdaj ga dodati. Če želimo, da je po okusu močnejši, ga dodamo že na začetku pečenja ali kuhanja. V primeru, da ne želimo izrazitejšega okusa, ga dodajamo na koncu jedi.

Kje lahko uporabljamo timijan?

Najpogosteje ga uporabljamo kot začimbo za perutnino, ribe, teletino in vse vrste zelenjave. Hkrati pa je za divjačino odličen v kombinaciji s česnom in brinovimi jagodami, saj ji poudari divjačinski okus. Če uporabljamo svež timijan ga lahko skupaj z drugimi zelišči in začimbami stremo v možnarju in naredimo marinado.

Timijan lahko uporabimo tudi kot pesto narejen v kombinaciji z baziliko, česnom in olivnim oljem. Le tega lahko uporabimo kot polivko za testenine ali solate, ali pa ga postrežemo tudi k jedem na žaru. Z njim lahko tudi namažemo kruhke in jih popečemo v pečici ter s tem dobimo odlično prilogo.

Timijan lahko tudi dodamo h kruhu in s tem dobimo zeliščni mediteranski kruh, odličen z domačim olivnim oljem. Zaradi svojega citronskega okusa pa ga lahko uporabimo tudi kot dodatek k sladicam. Odlično se poda k sadnim solatam, dodamo pa ga lahko tudi k biskvitu.

 

Članek je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂