Svinjski file z zeliščno skorjico in prilogami

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe | 0

Ste že pripravljali svinjsko ribico? Gre za najmehkejši in najnežnejši kos svinjine, ki nam lahko doma pričara pravo restavracijsko izkušnjo – če jo le znamo prav pripraviti. Za malo pomoči smo vam pripravili recept za svinjski file z zeliščno skorjico, pirejem iz sladkega krompirja in popečenim brokolijem.

Svinjska ribica z zeliščno skorjico in prilogami

Za pripravo recepta potrebujemo naslednje pripomočke:
  • štedilnik
  • ponev
  • posodo za kuhanje krompirja
  • lupilnik
  • nož
  • desko
  • kuhalnico
Za svinjski file z zeliščno skorjico, pire iz sladkega krompirja in popečen brokoli potrebujemo naslednje sestavine:
Svinjski file z zeliščno skorjico in brokoli pripravimo po sledečem postopku:
  1. Preden file začinimo, poskrbimo, da bo temperatura mesa na sobni temperaturi. Zato priporočamo, da tega pustimo zunaj hladilnika 30 – 45 min pred pripravo. S tem bomo poskrbeli, da se bo meso peklo bolj enakomerno.
  2. File prerežemo po sredini in ga razpolovimo na dva približno enako velika kosa. Tako bomo z njim lažje rokovali v manjši ponvi.
  3. Oba kosa rahlo naoljimo ter iz vseh strani dobro posipamo z Mediteranskimi zelišči ter ščepcem Kraljeve morske soli.
  4. V ponvi, priporočamo litoželezni, stopimo majhen kos masla.
  5. Ko je ponev srednje vroča oz. se v maslu začnejo ustvarjat mehurčki, položimo vanjo svinjska fileja.
  6. Fileja pečemo na srednji temperaturi pribl. 15 min – čas je odvisen od temperature ponve in velikosti oz. debeline fileja, zato priporočamo uporabo termometra, da dosežemo sočnih, rahlo roza 65°C. Fileja med peko pazljivo obračamo, da ne uničimo zeliščne skorjice. Ko fileja dosežeta željeno temperaturo, ju odstavimo ter pustimo odležati 10 min.
  7. Fileja nato narežemo na tri pribl. enako velike kose ter po vrhu – kjer je meso še rahlo roza, rahlo potresemo Kraljevo morsko sol.
  8. V ponvi kjer smo pekli svinjska fileja, popečemo vršičke brokolija.
Pire sladkega krompirja pripravimo po sledečem postopku:
  1. Sladek krompir olupimo ter narežemo na rezine.
  2. Rezine krompirja damo v mrzlo, osoljeno vodo ter zavremo.
  3. Kuhamo pribl. 20 min oz. tako dolgo, da je krompir mehak.
  4. Krompir dobro odcedimo ter spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko teksturo.

Svinjski file z zeliščno skorjico, pirejem iz sladkega krompirja in popečenim brokolijem

 

Pa dober tek! 🙂