Sukotaš – enolončnica s fižolom in koruzo

Deli s prijatelji

Sukotaš je jed z dolgo zgodovino. V 17. stoletju so jo kolonistom predstavili ameriški avtohtoni prebivalci. Sestavljena iz sestavin, ki jih v Evropi takrat še niso poznali.

Sukotaš – enolončnica s fižolom in koruzo

Za pripravo sukotaša potrebujemo naslednje sestavine:
  • 2 čebuli drobno nasekljane
  • 1 večja paprika (najbolje rdeča) narezana na kocke
  • 2 žlici poljubne maščobe
  • 2-3 krompirje narezane na kocke
  • 350 g rdečega ali belega fižola (iz pločevinke)
  • 400 g koščkov paradižnika (iz pločevinke)
  • 200 g koruze (iz pločevinke)
  • 1 žlička sladkorja
  • Sol
  • Poper po okusu
  • Lovor
  • Šetraj
  • Jušna zelenjavna osnova
Začimbe za Sukotaš lahko kupite s klikom na spodnje gumbe
Rjavi trsni sladkor Kraljeva sol – mleta – nejodirana Črni poper mleti Lovor – listi Šetraj – narezan Zelenjavna osnova Dodaj vse v košarico
Sukotaš – enolončnica s fižolom in koruzo
Sukotaš se pripravi na sledeči način
  1. V primerni posodi segrejemo maščobo ter v njej dušimo čebulo in papriko.
  2. Dodamo pripravljen krompir ter 250 ml vode. Vsebini dodamo tudi 1 žličko jušne zelenjavne osnove.
  3. Vse skupaj počasi kuhamo cca. 15 minut.
  4. Fižolu odlijemo malo vode ter dodamo v posodo, kuhamo še 15 minut.
  5. Proti koncu dodamo še paradižnik, odcejano koruzo in sladkor, jed naj počasi zavre, nato začinimo s soljo in poprom, dodamo tudi lovor in šetraj.

Recept je prispevala Višnja.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji