Stegno divje svinje v omaki

Divjačina velja za kakovostno meso. Vsebuje manj maščob, več ima mišičnega tkiva in tudi več okusa, ker se živali prosto gibljejo v naravi in uživajo hrano, ki jo imajo rade. Marinada še dodatno izboljša okus in zmehča meso, sploh če dobimo meso starejše živali. Če se ne marate ubadati z določanjem količin dodanih začimb, si pri pripravi divjačine lahko pomagate z že pripravljeno mešanico začimb ” za divjačino”.Stegno divje svinje v omaki končna jed

Za pripravo divje svinje v omaki potrebujemo:
  • ponev s pokrovko
  • štedilnik
  • kuhalnico
  • nož
  • desko
Sestavine ki jih potrebujemo za pripravo divje svinje v omaki:
Omenjene začimbe lahko dobite s klikom na spodnje gumbe

Brinove jagode Šetraj Majaron Lovor Piment Mleti poper Mleti koriander Sol Dodaj vse v košarico

Začimbe za meso divje svinje

 

Postopek priprave divje svinje v omaki:

  1. Če imate mlado meso, vam ga ni potrebno marinirati, če pa imate starejši kos, potem začimbe iz recepta pomešajte z žlico olja, pomažite zrezke in jih zavijte v folijo. Marinirajo naj se čez noč.Meso divje svinje
  2. Zrezke najprej popecite z obeh strani. Zalijte jih s toplo vodo ali vinom in po želji dodajte nekaj za gostitev omake- moko ali smetano. Lahko pa omako pustite bistro in jo le nekoliko zreducirate, da jo ni tako veliko in ni tako vodena, ampak je okus bolj skoncentriran v manjši količini vode.Priprava jedi
  3. Naše meso je bilo dokaj trdo, zato smo ga na sredini kuhanja narezali na drobne trakove in pustili da se počasi kuha naprej.
  4. Omako postrežete s poljubno prilogo.
Saj vem da veš:

Vodo za zalivanje v receptu lahko zamenjate v vinom.

Brinovih jagod ne dodajajte preveč, ker imajo močan okus.

Če boste pripravili zrezke divje svinje, jih lahko pred serviranjem pokapate s pomarančnim sokom ali pomarančno omako.
Na stopljenem maslu zmešate žličko moke in dodate pomarančo brez olupka. Najbolje pretlačeno. Zalijte z nekaj belega vina in pokuhajte, da se omaka nekoliko zgosti. Vode oziroma vina dodate toliko, da je meso pokrito. Tekočino med kuhanjem po potrebi dodajate. Vino mešajte z vodo.

Divjačino termično obdelujte toliko časa, da postane mehka. Dlje boste kuhali, bolj bodo tudi okusi prepleteni. Količinsko omaka iz mesa divje svinje zadostuje za tri osebe.

 

Recept je posredovala Monika.

Pa dober tek!