Stefani pečenka

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe
Deli s prijatelji

Tako preprosta jed, ki pa ima tako veličasten izgled. Stefani pečenka, mesna štruca avstro-ogrskih korenin. Danes jo vsaka gospodinja pripravi malo drugače, vsem receptom pa je skupno to, da se na sredi mesne mase skrivajo trdo kuhana jajčka. Poglobite se v naš recept in si jo privoščite za praznično ali vsakdanje kosilo. Vedno jo boste lahko s ponosom postavili na mizo.

Pripravljena Stefani pečenka

Kaj potrebujemo za pripravo Stefani pečenke:
 • posodo za mešanje mesne mase
 • posodo za kuhanje jajc
 • pekač
 • peki papir
 • pečico
 • štedilnik
 • nož
 • desko
 • kuhalnico
Sestavine za pripravo Stefani pečenke*:

*za 3-4 osebe

**če ne marate koščkov čebula, lahko uporabite mleto čebulo

Začimbe za pripravo Stefani pečenke lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Kumin Muškatni orešček Peteršilj Mleti česen Paprika Sol Mleta čebula Dodaj vse v košarico
Priprava Stefani pečenke:
 1. Najprej skuhamo trdo kuhana jajca: v mrzlo vodo postavimo cela jajca in zavremo vodo. V mrzlo vodo jih postavimo zato, da omilimo verjetnost, da nam jajca popokajo zaradi temperaturne razlike med hladilnikom in štedilnikom. Ko voda zavre, pustimo jajca vreti 10 minut, da bodo trdo kuhana.
 2. Kuhanim jajcem odlijemo vodo in jih ohladimo.
 3. Čebulo narežemo na majhne koščke in jo popražimo na manjši količini olja. Popraženo odstavimo in ohladimo.
 4. Sedaj lahko pripravimo mesno maso: v posodo za mešanje stresemo mleto meso in vse naštete začimbe ter ohlajeno, praženo čebulo. Priprava mase za Stefani pečenko
 5. Z dlanmi premešamo in pretlačimo vse sestavine. Če delamo z rokami, bo masa bolj kompaktna in bo manj verjetnosti, da pečenka popoka.
 6. Na peki papir razprostremo maso iz mletega mesa, nanj položimo olupljena, trdo kuhana jajca in jih prekrijemo z mesom. Priprava Stefani pečenke
 7. S peki papirjem lažje oblikujemo štruco in lažje tudi prenesemo štruco v pekač. Bodite pozorni, da so jajca povsem pokrita z mesno maso. Pripravljena Stefani pečenka
 8. Pečenko na koncu premažemo z oljem in položimo v ogreto pečico.

Pečenko pečemo 45 minut na 200 stopinj Celzija. Pred peko v pečico postavimo lonček z vodo – lonček naj bo iz ognjevarnega materiala. Voda bo vlažila pečenko, da ne bo preveč suha.

Pečeno pečenko vzemimo iz pečice in jo pustimo počivati 5-10 minut, da se sokovi umirijo.

Uporabne informacije pri pripravi Stefani pčenke:

Mesni osnovi lahko dodate tudi eno surovo jajce in namočeno ter ožeto rezino starega kruha.To vam bo povečalo količino pečenke in jo naredilo malenkost rahlejšo.

Dokler niste dovolj izkušeni z oblikovanjem štruce, si lahko pomagate tudi z mrežico, ki jo dobite pri mesarju. Ta vam bo pomagala preprečiti pokanje pečenke.

Ko lupite trdo kuhana jajca, in se vam ne lupijo zlahka, naj vas tolaži dejstvo, da se sveža jajca težje lupijo kot stara.

Ko vam jajca uspe olupit, jih preventivno splaknite pod tekočo vodo, da odstranite vse ostanke lupine.

Če vam jajca nekako ne dišijo v pečenki, vseeno pa bi si radi privoščili mleto pečenko, potem jajca zamenjajte s korenjem. Samo olupite ga in postavite po sredini štruce, zavijte in pecite kot običajno.

Tudi začimbe, ki jih dodajate mesni masi so lahko povsem po vašem okusu, ampak ne pozabite – včasih je dobro malo eksperimentirati, poskusiti nove stvari in si tako “začiniti” življenje 😉

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji