Srnina v smetanovi omaki

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe | 0

Divjačina je v zadnjem času spet popularna še posebej med velikimi gurmani in zahtevnejšimi gosti. Zato vam predstavljamo recept za srnino v smetanovi omaki, ki bo navdušila še tako zahtevnega gosta.

Srnina v smetanovi omaki

Za pripravo srnine v smetanovi omaki potrebujemo naslednje pripomočke:
  • lonec
  • plastična posoda s pokrovom
  • terilnik
  • nož
  • kuhalnica
  • deska
  • drobilec za česen
Za pripravo srnine v smetanovi omaki za dve osebi potrebujemo:
  • 250 g srnine (priporočamo stegno)
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 1 dl belega vina
  • 2 ščepca soli
  • 2 ščepca popra
  • 5 suhih brinovih jagod
  • 5 vejic svežega ali suhega timijana
  • olivno olje
Srnino v smetanovi omaki pripravimo po naslednjem postopku:
  1. ​Srnino meso narežemo na manjše kose in jih damo v plastično posodo s pokrovom.
  2. Olupimo česen in ga damo v terilnik, vanj dodamo še brinove jagode, sveži ali suhi timijan in sveži mleti poper. Skupaj dobro stremo v pasto, katero s pomočjo olivnega olja razredčimo v zeliščno olje.
  3. Narejeno zeliščno olje prelijemo po mesu in ga pustimo stati čez noč ali pa vsaj tri do štiri ure v hladilniku. Priprava srnine
  4. Vsaj eno uro pred uporabo mesa ga damo iz hladilnika na sobno temperaturo.
  5. Olupimo eno čebulo in jo na drobno nasekljamo.
  6. Po eni uri v loncu dobro zagrejemo olivno olje in meso dobro zapečemo. Ko je meso dobro zapečeno, ga vzamemo ven in v loncu prepražimo čebulo.
  7. Ko postane čebula zlato rumene barve, ji dodamo meso in vse skupaj prelijemo z enim decilitrom belega vina. Kuhamo, dokler vsa tekočina ne izpari.
  8. Vse skupaj prelijemo s smetano za kuhanje ter solimo po okusu.
  9. Kuhamo še nekje od dve do tri ure, dokler meso ni mehko in se omaka ne zgosti.

Srnino v smetanovi omaki priporočamo, da postrežete z rahlimi skutinimi njoki ali slanimi skutinimi štruklji s pehtranom, ki bo dal jedi še dodaten pridih gozda.

 

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂