Špinačni kiš

Poleti se na vrtovih bohoti špinača, zato naj vam ne zmanjka idej za uporabo te zdravilne rastline, ki jo je oboževal že Popaj. Ker pa se zavedamo, da poleti nihče ne želi preživljati svojega časa za štedilnikom, z vami delimo recept za hitro in okusno jed, s katero boste nasitili 6 lačnih jedcev, če pa jo spečete na zalogo, vam bo v hladilniku zdržala do enega tedna.

Špinačni kiš

Sestavine za špinačni kiš*:

*za 6 oseb

  • 1 žlica avokadovega olja
  • 1 velika čebula narezana na kocke
  • 280 g obarjene sesekljane špinače (prehodno odcedite)
  • 6 velikih stepenih jajc
  • 2½ skodelici zdrobljenega francoskega sira Munster (ali Livarot ali Pont l’Eveque)
  • ¼ čajne žličke morske soli
  • 1/2 čajne žličke mešanice Aglio & Peperoncino
  • ¼ čajne žličke mletega črnega popra
  • ¼ čajne žličke muškatnega oreščka
Postopek priprave špinačnega kiša:
  1. Pečico segrejte na 180 °C. Z avokadovim oljem namastite skledo za pite premera 23 cm.
  2. Eno žlico avokadovega olja segrejte na srednji temperaturi v srednje veliki ponvi. Dodajte čebulo in pražite, dokler se čebula ne zmehča (približno 5 minut).
  3. Vmešajte špinačo in kuhajte še dodatnih 5 minut, dokler odvečna vlaga ne izhlapi, nato ponev odstavite.
  4. V ločeni posodi zmešajte jajca, sir in začimbe ter razžvrkljajte, da se zmes speni. Dodajte špinačo s čebulo in dobro premešajte.
  5. Zmes vlijte v pripravljeno skledo za pite, denite v pečico in pecite približno 30 minut.
  6. Odstranite iz pečice in pustite, da se rahlo ohladi. Narežite na 6 enakih delov in postrezite.
  7. Če ste jed spekli na zalogo, lahko ostanek shranite v hladilniku v nepredušni posodi (največ en teden).

 

Pa dober tek! 🙂