Špinačne palačinke s čičeriko in curry-jem

Palačinke narejene iz klasičnih sestavin, katerim dodamo še pasirano špinačo, pečene nato premažemo z zmiksano čičeriko z dodano začimbno mešanico curry (v našem primeru je to Chiang Mai curry), in jih popečemo v pečici.

Si sploh lahko predstavljate božansko mešanico okusov?

Špinačne palačinke s čičeriko in curry-jem

Za pripravo špinačnih palačink s čičeriko in curry-jem potrebujemo:
  • posodo za špinačo (za štedilnik)
  • cedilo za špinačo
  • posodo za pripravo mase za palačinke
  • mešalnik za mešanje mase za palačinke
  • palični mešalnik za pasiranje čičerike
  • ponev
  • kuhalnico
  • žlico
  • pekač
  • pečico
  • štedilnik
Sestavine za pripravo špinačnih palačink*:

*za 4 osebe

  • 600 g pasirane zmrznjene špinače
  • 10 žlic moke
  • pol litra mleka
  • 4 jajca
  • sol
Sestavine za pripravo čičerikinega nadeva s curry-jem:
  • 400 g čičerike v konzervi
  • 1 velika čebula
  • 1 zvrhana čajna žlička poljubnega curry-ja – mi smo vzeli Chiang Mai curry
  • 1 velika žlica nepasirane skute
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladke smetane

Rabili bomo še :

  • 1 grški jogurt
  • paket ribanega sira
Špinačne palačinke s čičeriko in curry-jem pripravimo po naslednjem postopku:

Najprej pripravimo špinačne palačinke:

  1. Zmrznjeno špinačo damo v posodo, dodamo žlico vode in jo odtajamo na srednji temperaturi, da se ne zažge.
  2. Odtajano malo povremo, posolimo in odcedimo odvečno vodo na cedilu. Pripravljanje špinače za palačinke
  3. Pustimo da se ohladi.
  4. Zmešamo jajca, dodamo ohlajeno , odcejeno, pasirano špinačo.
  5. Primešamo izmenično moko in mleko, da dobimo gladko zmes. Masa za špinačne palačinke
  6. Spečemo palačinke. Pečena špinačna palačinka

Nato pripravimo nadev iz čičerike in curry-ja:

  1. Na ponvi prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo curry in premešamo, da zadiši.
  2. Dodamo še zrna čičerike. Prepražimo toliko, da tekočina izpari in se začenja že malenkost prijemati ponve. Odstavimo z ognja in ohladimo. Priprava nadeva iz čičerike in curry-ja
  3. Dodamo še ostale sestavine in s paličnim mešalnikom umešamo gladek nadev.
  4. Solimo po potrebi.

Sedaj lahko pričnemo s sestavljanjem naših palačink.

Palačinke namažemo z nadevom, po polovici jih potresemo z ribanim sirom, zvijemo in polagamo eno ob drugo v pekač. Ko so vse zložene, jih pomažemo z grškim jogurtom in potresemo z ribanim sirom.

Špinačne palačinke pred peko v pečici

Pečemo jih v pečici, 30- 45 minut na 200 stopinj Celzija. Postrežemo jih samostojno, lahko tudi s skledo priljubljene solate.

Dodatne informacije o glavnih sestavinah špinačnih palačink s čičeriko in curry-jem

Čičerika je več kot popoln nadomestek mesa. Je odličen vir beljakovin in rudnin in je zelo primerna za športnike, vegane in sladkorne bolnike.

Špinača je bogat vir antioksidantov. Vsebuje veliko kalcija in magnezija in pomaga ohranjati zdrave oči in kosti.

Leta 1870 je Nemški fizik Erich von Wolf raziskoval vsebnost železa v špinači. Pomotoma je zapisal, da špinača vsebuje 35 g železa na 100 g špinače. Šele leta 1935 so ob ponovnem preverjanju ugotovili, da vsebuje “le” 3,5 g železa. Napaka v zapisu, pa je v pretečenem obdobju že povzdignila sloves o moči povezani z uživanjem špinače. Saj se še spomnite slavnega mornarja Popaja … Kljub manjši vsebnosti železa, pa je špinača še vseeno zelo zdravo in priporočljivo živilo, ki ga lahko uživamo v kuhani ali sveži obliki.

Curry so v izvirniku uporabljali za poimenovanje različnih jedi, ki izvirajo iz Indijske kuhinje. Poznamo veliko različnih curry-jev, ki se razlikujejo po sestavi, glede na geografsko lego, glede na vsebnost začimb in glede na vsebnost vključenih živil (specifično meso ali zelenjava). V 18. stoletju je curry postal oznaka mešanice začimb, ki so jih Indijski trgovci začeli pakirati za člane Britanske vlade in vojske, ki so se vračali v Britanijo.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂