Smetanova omaka za testenine: njoke, torteline

V današnjem času, ko prevladuje hitri način življenja, je za kuhanje vse manj časa. V ta namen vam predstavljamo hitro smetanovo omako za njoke ali torteline, ki je odlična jed za zaposlene dneve med tednom, ko časa za dolgo kuhanje ni.
Smetanova omaka za testenine

Za pripravo smetanove omake za testenine potrebujemo naslednje pripomočke:
  • kozico
  • lonec
  • cedilo
  • nož
  • žlico
  • kuhalnico
  • desko
  • drobilec za česen
Za pripravo smetanove omake za testenine potrebujemo*:

*za 4 osebe

  • 400 g raviolov ali njokov
  • 1 strok česna
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 2 dl kisle smetane
  • 30 g masla
  • 2 ščepca soli
  • 2 ščepca belega popra
  • ​5 vejic peteršilja 
  • 1 vejica bazilike za dekoracijo

Njoki

 

Smetanovo omako za testenine, njoke in torteline pripravimo po naslednjem postopku:
  1. Najprej na kuhalno ploščo pristavimo lonec z vodo, ki ji dodamo ščepec soli. Počakamo, da voda zavre, in vanjo stresemo torteline ali njoke. Kuhamo jih po navodilih na embalaži testenin. Ko so le te kuhane, jih precedimo na cedilo in malo speremo, da se le te ne sprimejo skupaj.
  2. V kozici počasi stopimo maslo in mu dodamo zdrobljen česen, katerega smo že pred tem olupili in dali v drobilec za česen.
  3. Ko česen zadiši, mu dodamo smetano za kuhanje in kislo smetano. Na koncu omako še začinimo s poprom in soljo po okusu.
  4. Omako počasi segrevamo na nizkem ognju in počakamo, da ta zavre. Medtem operemo peteršilj in ga drobno nasekljamo ter dodamo k omaki.
  5. Vse skupaj dobro premešamo, odstavimo in smetanova omaka za testenine je pripravljena.

Bela omaka za testenine, njoke, raviole

Kuhane njoke ali raviole lahko stresemo na krožnik in jih prelijemo s smetanovo omako, po vrhu pa lahko tudi posujemo sveže nasekljan peteršilj in nariban parmezan. Druga možnost pa je, da njoke ali raviole dodamo k omaki in jih tam dobro premešamo z omako ter nato serviramo. Kakšen način pa boste izbrali vi, pa je odvisno od vaših želja.

Omaka pa ni odlična le kot topla, ampak tudi kot hladna polivka za hladno testeninovo solato, ki ji dodamo še sok polovice limone za svežino.

 

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂