Skutni slivovi cmoki

objavljeno v Recepti, Sladice, Začimbe | 0

Cmoki so odlična jed, ne glede na vrsto polnila. Poleg mesnih cmokov so na naših mizah največkrat sladki sadni cmoki: slivovi, jagodni, borovničevi, marelični … Lahko bi se lotili tudi zelenjavnih – z brstičnim ohrovtom, recimo.

Pa ste vedeli, da je tudi testo cmoka lahko narejeno na različne načine? Največkrat zasledimo krompirjevo testo, preprosto in okusno je tudi skutno testo, potem testo narejeno samo iz moke ali testo narejeno iz moke, skute in pšeničnega zdroba. Torej, vsekakor lahko najdete izvedbo, ki bo popolnoma ustrezala vašim brbončicam. Danes bomo pripravili skutne slivove cmoke.

Skutni slivovi cmoki

Za pripravo skutnih slivovih cmokov potrebujemo:
  • posodo za kuhanje
  • štedilnik
  • posodo za mešanje
  • kuhalnico
  • cedilo
  • nož
Sestavine za pripravo skutnih slivovih cmokov:
  • 250 g puste skute
  • 140 g ostre moke
  • 40 g stopljenega masla
  • 2 rumenjaka
  • sol (ščepec)
  • čajna žlička cimeta
  • 9 sliv brez koščic

Sestavine za pripravo skutnega testa za cmoke

Skutni slivovi cmoki se pripravijo po sledečem postopku:
  1. Skuto odcedimo in rahlo pretlačimo na cedilu. Dodamo ji sol, cimet, stopljeno maslo in rumenjaka ter premešamo.
  2. Postopoma dodajamo moko in zamesimo testo. Moko po občutku lahko še dodamo ali ne porabimo vse.
  3. Umesimo gladko testo in ga damo za pol ure počivat v hladilnik. Pripravljeno testo za skutne slivove cmoke
  4. Ohlajeno testo z rokami na mizi oblikujemo v klobaso.
  5. Narežemo na 9 enakih delov. Vsak del s prsti potlačimo na mizi, da dobimo okrogel, ploščat kos testa. Priprava skutnega slivovega cmoka
  6. Na vsak kos testa položimo slivo in z deli testa to slivo “zapakiramo” v testo. Dobimo lep okrogel cmok, brez vidnih razpok.  Pripravljeni skutni slivovi cmoki
  7. V večji posodi zavremo večjo količino osoljene vode. V vrelo vodo previdno položimo cmoke in jih kuhamo približno 10 minut, oziroma toliko, da priplavajo na površje.
  8. Kuhane cmoke potresemo s sladkorjem in uživamo v okusu.
Uporabni nasveti pri pripravi cmokov:

Cmoke nikoli ne mečite v posodo z viška. S cmokom se dotaknite vodne gladine in nato cmok spustite v vodo – tako ne bo nevarnosti da se poškropite s kropom. Pomagate si lahko z žlico ali lopatko.

Kuhane cmoke ne puščajte v vodi od kuhe, ker lahko razpadejo, ali pa so postanejo razmočeni.

Zgornjemu receptu lahko zmanjšate količino moke in jo nadomestite s pšeničnim zdrobom.

Testo za cmoke lahko naredite tudi samo iz moke:

Potrebujete 2 skodelici moke, 2 skodelici vode, sol in 2 žlici rastlinskega olja. V osoljen krop dodate olje, stresete moko in mešate, da se zmes poveže. Zmes nato na pomokanem pultu ohladite in zamesite v testo. Naprej delate po zgornjem receptu.

Za krompirjevo testo pa potrebujete kuhan, pretlačen krompir, sol, jajce in moko.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂