Skutin narastek

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe
Deli s prijatelji

Skuta sodi med beljakovinsko bogata živila, zato lahko nadomesti kos mesa pri obroku. V našem receptu jo bomo združili z jajci, slanino in krompirjem, kar bo jed uvrstilo v rubriko samostojni, polnovredni obrok. Izbira vrste skute je vaša. Lahko delate s polnomastno ali pol mastno, pasirano ali nepasirano. Če vzamete nepasirano, jo samo malo bolj pretlačite z vilicami, ko boste pripravljali skutno maso.Skutin narastek

Za pripravo skutnega narastka potrebujemo naslednje pripomočke:
  • pečico
  • pekač- okrogel premera 23 cm
  • posodo za mešanje skutne mase
  • mešalnik
  • žlico
  • lonec za kuhanje krompirja
  • nož za lupljenje in rezanje krompirja
  • pripomoček za ribanje parmezana
  • peki papir po želji
Za pripravo skutnega narastka potrebujemo naslednje sestavine:
  • 500 g skute
  • 500 g kuhanega krompirja (celega)
  • 3 stroke česna (ali česen v prahu po okusu)
  • 3 jajca
  • 50 g slanine
  • parmezan po okusu ( približno 100 g)
  • 4 žlice pšeničnega zdroba
  • 1 grški jogurt ( 125 g)
  • sol
  • ščep muškatnega oreščka
  • šetraj
  • pol do ene čajne žličke aglio & peperoncino začimbne mešanice (lahko tudi več, če imate radi bolj pikantno jed)
Začimbe za pripravo skutnega narastka lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Muškatni orešček Česen Aglio & Peperoncino Šetraj Dodaj vse v košarico
Skutin narastek se pripravi na sledeč način:

1. Če vam krompir ni ostal od prejšnjega dne, tako kot nam, potem najprej skuhajte neolupljen krompir.

2. Zmešajte rumenjake s skuto, soljo, pšeničnim zdrobom, jogurtom, sesekljanim česnom in začimbami, da se razvijejo okusi.

3. Naribajte si parmezan in slanino natrgajte na manjše kose.

4. Kuhan krompir olupite in narežite na rezine, kot to lahko naredila za krompirjevo solato.

5. Okrogel pekač pokrijte s peki papirjem ali pa pekač premažete z maščobo.

6. Na dno pekača položite sloj rezin krompirja.

Prva plast krompirja

7. Preko potresite manjšo količino parmezana.

8. Preko parmezana ponovno položite sloj krompirjevih rezin in ponovno potresite s parmezanom.

9. Iz beljakov naredite čvrst sneg in ga vmešajte v skutno maso.

Priprava skutine mase

10. Maso v celoti prelijte preko krompirja in jo enakomerno porazdelite po pekaču.

Prelita skutina masa v pekač

11. Preko mase položite koščke slanine in potresite s parmezanom.

Položeni koščki slanine

12. Pekač položite v ogreto pečico in pecite 50 minut na 180 stopinj Celzija.

13. Pečen narastek vzemite iz pečice in ga pustite 2- 3 minute, da se umirijo procesi peke.

Nasvet:

Zraven narastka lahko postrežete skledo priljubljene solate. Parmezan v receptu lahko nadomestite z navadnim ribanim sirom. Grški jogurt v receptu lahko nadomestite s kislo smetano ali navadnim jogurtom, le da je navadni jogurt manj kremast, bolj tekoč kot grški jogurt in kisla smetana pa je bolj kremasta in bogata. Grški jogurt pa v sebi nosi ravno pravo mero gostote. Narastek lahko pripravite tudi brez krompirja. V primeru, da ne želite uporabiti pšeničnega zdroba, ga lahko nadomestite s koruznim. Slanino po vrhu lahko zamenjate z razkosano tunino iz konzerve. Če pa želite popolnoma brez mesno jed, ta del enostavno izpustite in po vrhu potresete le s parmezanom.

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek!
Deli s prijatelji