Segedin golaž

Deli s prijatelji

Ena izmed krepkih jedi na žlico, ki se najbolj priležejo v hladnih dneh je zagotovo segedin golaž. Domovina segedina je Madžarska. Pripravimo ga lahko iz svinjskega ali govejega mesa. Če pa želite brezmesno različico, namesto mesa uporabite kuhan fižol v zrnu.

Segedin golaž

Za pripravo segedin golaža potrebujemo naslednje sestavine:

Segedin golaž

Začimbe za segedin golaž lahko kupite s klikom na spodnje gumbe
Paprika sladka – mleta Lovor – listi Česen - mleti Zelenjavna osnova Črni poper mleti Kraljeva sol – mleta – nejodirana Dodaj vse v košarico
Segedin golaž se pripravi na sledeč način:
  1. Čebulo olupite, jo drobno sesekljajte in popražite na poljubnem olju.
  2. Popraženi čebuli dodajte meso, posolite, dodajte sladko papriko v prahu, dobro premešajte in pokrito dušite toliko, da meso spusti tekočino in se ta tekočina ponovno pokuha.
  3. Sedaj lahko mesu dodate še kislo zelje, od katerega ste odlili zeljno vodo.
  4. Ne pozabite dodati tudi paradižnikovega koncentrata in preostalih začimb.
  5. Dobro premešane sestavine v loncu zalijte s toplo vodo in kuhajte vsaj 90 minut oziroma toliko, da bo meso postalo mehko. Vode naj bo toliko, da bo zelje z mesom prekrito.
  6. Pri nas segedin golaž kuhamo skoraj tako kot govejo juho – dolgo in na nizkem ognju.
  7. Vmes ne pozabite občasno premešati po loncu, preveriti okus in po potrebi doliti toplo vodo.
  8. Če se vam segedin golaž zdi preredek, naredite podmet iz moke in vode ter tako zgostite jed.
  9. Segedin golaž postrezite s krompirjem v kosih, pire krompirjem, polento, kruhovim cmokom ali enostavno z rezino dobrega kruha.

Segedin golaž

Nasvet:

Pri pripravi segedin golaža lahko uporabite tudi kumino ali brinove jagode, če vam je katera od teh dveh začimb všeč.
Če vam kislina v segedin golažu ne odgovarja preveč, kislo zelje pred kuhanjem splaknite v mrzli vodi.
Po želji lahko segedin golažu dodate tudi malo pikantnosti in uporabite pekočo mleto papriko ali čili.

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji