Kaj sploh je Scovillova lestvica?

Scovillova lestvica vročice je lestvica, ki omogoča razvrščanje različnih čilijev glede na njihovo pikantnost. V začetku dvajsetega stoletja jo je razvil Wilbur Scoville. Čiliji vsebujejo kapasicin, kemično spojino, ki stimulira receptorje v koži. Število Scovillovih vročičnih enot (SHU – Scoville heat units) nakazuje količino kapsaicina, ki je prisoten v določenem čiliju.

Scovillova lestvica jakosti čilijev

“To je preveč pekoče” je stavek, ki ga lahko pogosto slišimo. Navadno ga izrečejo tisti, ki so se prvič srečali s preveč pekočo vrsto čilija oziroma preveč pekočo čili omako in so si zaradi svoje izkušnje ustvarili predstavo, da so vsi čiliji enako pekoči. Pa temu ni tako. Marsikdo ne ve, da obstajajo različne vrste čilijev, ki se med seboj razlikujejo po jakosti in okusu. Poleg tega človek, ko enkrat začne uživati pekoče čilije, sčasoma do njegove vročice izgradi toleranco ter ob tem začne okušati njegov pravi okus. Ja, čiliji niso samo pekoči – vsaka vrsta ima poleg vročice tudi specifičen okus. Da bi vsak lahko našel pravi čili zase, so naši čiliji označeni s Scovillovimi enotami, ki so v svetu poznavalcev in ljubiteljev čilija ključnega pomena in lestvico od 1 do 6.

Pri lestvici od 1 do 6 z 1/6 označujemo blage čilije/paprike, s 6/6 pa izjemno pekoče čilije. Pri Scovillovi lestvici je merilo podobno – višja kot je številka Scovillovih enot, bolj je čili pekoč.