
0
0,00 €Scovillova lestvica in lestvica od 1 do 6 – pripomočka za razvrščanje čilijev glede na njihovo jakost.
“To je preveč pekoče” je stavek, ki ga lahko pogosto slišimo. Navadno ga izrečejo tisti, ki so se prvič srečali s preveč pekočo vrsto čilija oziroma preveč pekočo čili omako in so si zaradi svoje izkušnje ustvarili predstavo, da so vsi čiliji enako pekoči. Pa temu ni tako. Marsikdo ne ve, da obstajajo različne vrste čilijev, ki se med seboj razlikujejo po jakosti in okusu. Poleg tega človek, ko enkrat začne uživati pekoče čilije, sčasoma do njegove vročice izgradi toleranco ter ob tem začne okušati njegov pravi okus. Ja, čiliji niso samo pekoči – vsaka vrsta ima poleg vročice tudi specifičen okus. Da pa vsak lahko najde pravi čili zase, naši čiliji označeni s Scovillovimi enotami, ki so v svetu poznavalcev in ljubiteljev čilija ključnega pomena, in lestvico od 1 do 6.
Pri lestvici od 1 do 6 z 1/6 označujemo blage čilije/paprike, s 6/6 pa izjemno pekoče čilije. Pri Scovillovi lestvici je merilo podobno – višja kot je številka Scovillovih enot, bolj je čili pekoč.
Scovillova lestvica vročice je lestvica, ki omogoča razvrščanje različnih čilijev glede na njihovo jakost. V začetku dvajsetega stoletja (leta 1912) jo je razvil Wilbur Scoville, po njemu ima tudi ime. Prvi je razvil test, ki je omogočal razvrščanje čilijev glede na njihovo jakost. Število Scovillovih vročičnih enot (SHU – Scoville heat units) nakazuje količino kapsaicina, ki je prisoten v določenem čiliju. Pri Scovillovi lestvici velja pravilo: višja kot je številka Scovillovih enot, bolj je čili pekoč.
Gre za kemično spojino, ki je »odgovorna« za to, da so čiliji pekoči. Stimulira živčne končiče, ki potem možganom naprej pošiljajo signale. Ko brbončice zaznajo kapsaicin, možgani dobivajo podobne signale kot takrat, ko jemo zelo vročo hrano. Telo se začne odzivati s sproščanjem endorfina, ki ga poznamo tudi pod imenom »hormon sreče«. Tako na kapsaicin, kot tudi na pekočo hrano, pa se lahko naše telo navadi. Če se nam zgodi, da zaužijemo prepekočo hrano, je kozarec mleka boljša izbira kot kozarec vode, saj kapsaicin ni topen v vodi – pekoč občutek se po ustih le še bolj raznosi.
FOTROVI ČILIJI pekoča omaka Zmaj spada v kategorijo zelo pekočih omak. Omaka, primerna samo za najbolj drzne in vzdržljive. Mešanica 30 najbolj pekočih čilijev, od katerih je Carolina Reaper najblažja. Uporaba na lastno odgovornost.
Jakost: 10/10
Posip Thorovo kladivo je sestavljen iz različnih mletih čilijev iz vsega sveta. Zakaj ima posip takšno ime? Čili posip je tako močan, kot je bil močan Thor, njegova vročica pa »udari iz nenada« – ravno tako, kot je bilo to značilno za Thorovo jezo in strele, ki jih je povzročal s svojim kladivom.
Še več – prepričani smo, da bi ta čili posip tudi Thoru rahlo razdražil oči.
Jakost: 6/6
Ko govorimo o chipotle čilijih, pravzaprav govorimo o zrelih jalapeno čilijih, ki so sušeni in dimljeni na poseben način. Njihov okus je oreščkasto-sladek. Chipotle čilije uvrščamo med blage čilije.
Jakost: 1/6
Scovillova lestvica vročice SHU: 5.000 SHU
Sriracha pekoča omaka je poleg Tabasca ena izmed svetovno znanih pekočih omak. Sestavljena je iz pet glavnih sestavin: čilijeve paste,kisa, česna, sladkorja in soli. Ko jo okušamo, v njej prevladujeta sladkobno-česnov okus, ki se jima pridruži mila vročica. Omaka je zelo primerna za dodajanje že med samim kuhanjem, po želji pa jo lahko dodamo tudi po že servirani jedi.
ČILI ČAR pekoča omaka Yellow Habanero s hruško spada v kategorijo blago pekočih omak. Gre za najbolj blago omako, ki jo proizvajalec ponuja; na svoji lestvici jo je označil z oznako 4/10. Glavni sestavini sta – kot že ime samo nakazuje – rumeni Habanero in hruška.
Jakost: 4/10
Habanero je prava klasika, če ne celo legenda med čiliji. Plodovi, ki imajo obliko lampijončkov, so prava izbira za izkušene jedce pekočih dobrot.
Jakost: 5/6
Scovillova lestvica vročice SHU: 350.000 SHU
Vaša košarica je trenutno prazna. Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. |
Spletna trgovina uporablja piškotke za delovanje in spremljanje obiska. Več informacij
Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam lahko omogočamo čim boljšo nakupovalno izkušnjo, ter spremljamo podatke o obisku. Z nadaljnjo uporabo spletne strani ali s klikom na "Sprejmem" gumb spodaj se strinjate z uporabo piškotkov na tej spletni strani.