Scovillova lestvica

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe | 0

Scovillova lestvica in lestvica od 1 do 6 – pripomočka za razvrščanje čilijev glede na njihovo jakost.

“To je preveč pekoče” je stavek, ki ga lahko pogosto slišimo. Navadno ga izrečejo tisti, ki so se prvič srečali s preveč pekočo vrsto čilija oziroma preveč pekočo čili omako in so si zaradi svoje izkušnje ustvarili predstavo, da so vsi čiliji enako pekoči. Pa temu ni tako. Marsikdo ne ve, da obstajajo različne vrste čilijev, ki se med seboj razlikujejo po jakosti in okusu. Poleg tega človek, ko enkrat začne uživati pekoče čilije, sčasoma do njegove vročice izgradi toleranco ter ob tem začne okušati njegov pravi okus. Ja, čiliji niso samo pekoči – vsaka vrsta ima poleg vročice tudi specifičen okus. Da pa vsak lahko najde pravi čili zase, naši čiliji označeni s Scovillovimi enotami, ki so v svetu poznavalcev in ljubiteljev čilija ključnega pomena, in lestvico od 1 do 6.

Pri lestvici od 1 do 6 z 1/6 označujemo blage čilije/paprike, s 6/6 pa izjemno pekoče čilije. Pri Scovillovi lestvici je merilo podobno – višja kot je številka Scovillovih enot, bolj je čili pekoč.

Jakost čilijev - lestvica, posamezno
Jakost čilijev – lestvica
Kaj pa sploh je Scovillova lestvica?

Scovillova lestvica vročice je lestvica, ki omogoča razvrščanje različnih čilijev glede na njihovo jakost. V začetku dvajsetega stoletja (leta 1912) jo je razvil Wilbur Scoville, po njemu ima tudi ime. Prvi je razvil test, ki je omogočal razvrščanje čilijev glede na njihovo jakost. Število Scovillovih vročičnih enot (SHU – Scoville heat units) nakazuje količino kapsaicina, ki je prisoten v določenem čiliju. Pri Scovillovi lestvici velja pravilo: višja kot je številka Scovillovih enot, bolj je čili pekoč.

Scovillova lestvica
Scovillova lestvica

Kaj pa je kapsaicin?
Gre za kemično spojino, ki je »odgovorna« za to, da so čiliji pekoči. Stimulira živčne končiče, ki potem možganom naprej pošiljajo signale. Ko brbončice zaznajo kapsaicin, možgani dobivajo podobne signale kot takrat, ko jemo zelo vročo hrano. Telo se začne odzivati s sproščanjem endorfina, ki ga poznamo tudi pod imenom »hormon sreče«. Tako na kapsaicin, kot tudi na  pekočo hrano, pa se lahko naše telo navadi. Če se nam zgodi, da zaužijemo prepekočo hrano, je kozarec mleka boljša izbira kot kozarec vode, saj kapsaicin ni topen v vodi – pekoč občutek se po ustih le še bolj raznosi.