Sarme iz pečice

Deli s prijatelji

Sarma je jed, kjer zelenjavo napolnimo z mesom in rižem. Zelenjava, ki se ponvadi uporabi v ta namen so trtni listi, blitva, ohrovt, paprike, bučke, paradižnik, čebula, zelje itd.
Danes predstavljamo recept za sarme v kislem zeljnem listu.

Sarme iz pečice

Za pripravo sarme iz pečice potrebujemo naslednje pripomočke:
  • Pekač s pokrovom
  • Višjo ponev s pokrovko
  • Kuhalnico
  • Zobotrebce
    Nož
  • Desko
  • Žlico
  • Rezervni krožnik
Za pripravo sarme iz pečice potrebujemo naslednje sestavine:

Sestavine zadoščajo za približno 26 manjših sarm.

Sarme iz pečice

Začimbe za sarme iz pečice lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Dimljena sladka paprika – mleta Črni poper mleti Kraljeva sol – mleta – nejodirana Piment – mleti Česen - mleti Zelenjavna osnova Dodaj vse v košarico

 

Sarme v pečici pripravimo na sledeč način:
  1. Čebulo olupimo, sesekljamo in popražimo toliko, da postekleni.
  2. Slanino narežemo na manjše kose in jo dodamo čebuli, skupaj s sesekljanim česnom in rižem. Popražimo toliko, da riž postekleni in česen zadiši. Odstavimo od ognja in ohladimo.
  3. V meso dobro zamešamo sol, začimbe, jajce in ohlajeno riževo zmes.
  4. Okisane liste zelja razpolovimo in odstranimo odebeljeno sredino.
  5. Iz mesa oblikujemo manjši čevapčič in ga položimo na začetek zeljnega lista.
  6. Levi in desno rob zelja položimo preko mesa in meso zavijemo v zavitek. Rob zeljnega lista z zobotrebcem fiksiramo v sarmo. Sarme iz pečice
  7. Dno pekača (30 X 20 cm) obložimo z dvema listoma kislega zelja. Sarme zložimo v pekač eno zraven druge, a ne preblizu, saj bodo med termično obdelavo še nekoliko narasle. Če jih zlagamo v več plasti, vmes položimo odrezane sredice zeljnih listov, da se bodo sarme med kuho čim manj premikale.
  8. Ko imamo vse sarme lepo zložene v pekač, jih zalijemo s toliko vode, da so popolnoma prekrite. Po vrhu lahko položimo še en sloj zeljnih listov.
  9. Pekač pokrijemo s pokrovom in ga položimo v pečico.
  10. Sarme so še bolj okusne, če ji kuhamo počasi, zato jih kuhajte
    2 uri na 150 stopinj Celzija.
  11. Tik pred koncem kuhanja v pečici, si na štedilniku pripravimo osnovo za omako v višji ponvi.
  12. V ponvi segrejemo olje, mu vmešajmo moko, papriko sol in mezgo.
  13. Počasi dodajamo skodelico vode, da dobimo kremno zmes.
  14. Ko so sarme kuhane, jih previdno vzamemo in pekača, jih preložimo v drugo posodo ali krožnik in vodo v kateri so se kuhale vmešamo v pripravljeno osnovo za omako. Dobro premešamo, dodamo sarme in pokrito povremo še 15 minut. Po potrebi dolijemo vročo vodo.
  15. Postrezite s poljubno prilogo ali kar kosom kruha.

Sarme iz pečice

Recept je prispevala Monika

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji