Riževi rezanci z zelenjavo 

Deli s prijatelji

Dotično jed zaznamujejo azijski toni in velika količina zelenjave, ki je kuhana ravno dovolj, da je pokuhana, a vendar ostane hrustljava. Kokosovo mleko doda kremno zasnovo, začimbe pričarajo harmonijo okusov. Riževi rezanci so kot nalašč za to omako, saj nas takoj spomnijo na azijske jedi, hkrati pa so dovolj nevtralni, da pustijo omaki, da odigra glavno vlogo. Morda izgleda, kot da je za jed potrebnih ogromno sestavin, a v resnici potrebujete le kup začimb, zato se ne ustrašite.

Riževi rezanci z zelenjavo

Sestavine za riževe rezance z zelenjavo*

*za 4 porcije

 • 1 srednje velik por
 • 1 rdeča paprika
 • 1 srednje velika bučka
 • 3 srednje veliki (ali manjši) korenčki
 • 2 majhni rdeči čebuli
 • 12 češnjevih paradižnikov
 • 200 g sojinih kalčkov

Zelenjava za rezance

Začimbe za riževe rezance z zelenjavo lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sladka paprika Česen Kardamom - mleti Ingver Kajenski poper Kumina Kardamom - semena Madras curry Limonina lupina Sojina omaka Dodaj vse v košarico
Priprava riževih rezancev z zelenjavo
 1. Najprej pripravimo zelenjavo. Vso očistimo in narežemo. Por narežemo na 3 mm široke kolobarje. Čebuli prepolovimo in narežemo na kolobarje. Papriko narežemo na trakce in jih prepolovimo. Bučko olupimo, prepolovimo po dolgem in jo narežemo na 2-3 mm široke kolobarje. Korenčke olupimo, razdelimo na tretjine in vsako tretjino narežemo na palčke. Češnjeve paradižnike razpolovimo. Sojine kalčke lahko opremo, če je to potrebno. Zelenjavo razdelimo v tri skupine. V eno skodelico damo čebulo in korenček, v drugo papriko in por in v tretjo paradižnik, bučko in sojine kalčke. Zelenjavo bomo v ponev dodali v treh korakih glede na to, katera zelenjava potrebuje dlje časa, da se zmehča.Narezana zelenjava za rezance
 2. Začimbe, ki še niso zmlete (kardamom in kumina) ročno zdrobimo ali jih zmeljemo v mlinčku. Vse začimbe damo v skodelico in jih z metlico dobro pomešamo, da so enakomerno razporejene. Dodamo jim sojino omako in spet z metlico dobro premešamo.Začimbe za riževe rezance z zelenjavo
 3. Pristavimo vodo za riževe rezance in jo solimo. Riževe rezance kuhamo po navodilih na embalaži. Navadno ne traja dlje kot 3 minute, zato jih lahko skuhate tudi po tem, ko je omaka pripravljena, ali pa počakate na zadnje korake priprave omake. Če jih skuhate prej, se bodo sprijeli.
 4. V woku ali veliki ponvi segrejemo kokosovo olje. Ko je vroče, v wok najprej damo korenje in čebulo. Med pripravo zelenjave redno mešamo, da se ne zažge. Po dveh minutah dodamo papriko in por. Kuhamo in mešamo nadaljnje tri minute. Nato dodamo še paradižnik, bučko in sojine kalčke. Vse skupaj kuhamo še 5-7 minut.
 5. Začimbe in sojino omako še enkrat na hitro premešamo, da se začimbe dvignejo od dna. Nato jo vlijemo preko zelenjave in dobro premešamo. Dodamo še kokosovo mleko, spet premešamo in omaka je pripravljena.

Riževe rezance damo na krožnik in čeznje polijemo omako. Lahko jih tudi preprosto dodamo v ponev z omako in vse skupaj premešamo med sabo. Postrežemo z rezino limone ali limete, ki si jo lahko stisnemo po omaki. Limonin oz. limetin sok bo dodal svežino in prijetno mero kislosti.

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji