Riž in sladko-pekoča svinjina

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe

Tomaž P. nam je posredoval preprost recept za kosilo, ki bo zagotovo navdušilo ljubitelje vročice. Potrebujemo malo sestavin, končni rezultat pa je nadvse okusno kosilo …

Le kaj bo nastalo iz teh sestavin?
Le kaj bo nastalo iz teh sestavin?

Recept je nastal spontano, ko ga je iz poličke “navdihnila” na pol porabljena čilijeva marmelada. Še en dokaz, da je kuhinja pogosto le prepuščanje svojim občutkom in trenutnemu ustvarjalnemu navdihu.

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo tega recepta:
  • kocke svinjskega mesa
  • čilijeva marmelada
  • sladka paprika
  • čebula
  • riž
  • začimbe (sol, poper, timijan, koriander, česen)
  • rdeče vino (po želji)
Postopek priprave: 
  • Najprej olupimo čebulo in jo nasekljamo na majhne koščke.
  • Papriko operemo, odstranimo semena in narežemo na trakce.
  • Meso razrežemo na manjše koščke ali pa na trakce. Mairniramo ga s kančkom olivnega olja, poprom, soljo, timijanom in koriandrom ter mletim česnom. Po želji lahko uporabite tudi kakšne druge začimbe; Tomaž se je ta dan odločil za te. 😉
  • V ponev vlijemo nekaj kapljic olja in ga segrejemo. Dodamo čebulo in jo popražimo do zlato rumene barve.
Praženje čebule
Praženje čebule
  • Nato dodamo meso in ga popražimo, da izgubi rdečo barvo.
  • Ko meso izgubi rdečo barvo, vmešamo še čilijevo marmelado. Količino odmerimo po želji; pri tem receptu je sam dodal pol malega lončka – vse kar je pač imel. 🙂
    Nasvet: če nimate čilijeve marmelade, lahko uporabite tudi med in dodate svež čili ali čilijev posip

 

 

  • Vse skupaj premešamo, da se marmelada utekočini in da vse skupaj postane povezana zmes.
Meso in čilijeva marmelada
Meso in čilijeva marmelada
  • Dodamo narezano papriko, vse skupaj premešamo in pustimo kake dve minuti, da se vse skupaj kuha.
Dodamo še papriko
Dodamo še papriko
  • Sedaj lahko dodamo tudi kozarec rdečega vina, saj se le-ta s sladkostjo marmelade zelo lepo poveže.
  • Vse skupaj še malo pokuhamo. Ko omaka doseže takšno gostoto, kot nam je všeč, odstavimo s štedilnika in postrežemo s kuhanim rižem.
Pikantno kosilo
Pikantno kosilo

*Tomaž je kasneje rezmišljal še, kaj bi lahko spremenil. Pomislil je na kanček svežega pomarančnega soka, s katerim bi okusu omake dodal še malo svežine.

Razmišljal sem tudi, kaj bi lahko spremenil. Mislim, da bi lahko dodal kanček svežega pomarančnega soka, ki bi dodal svežino okusu.

Pa dober tek!

Recept je prispeval Tomaž P.