Falafel s smetanovo omako in riž po kitajsko

objavljeno v Recepti, Veganske jedi, Vegetarijanske jedi, Začimbe
Deli s prijatelji

Tokrat sem za kosilo pripravil falafel in okusno smetanovo omako. Zraven sem pripravil riž po kitajsko. Ker sem riž na tak način enkrat že pripravil, je postopek za pripravo riža hitreje opisan. Natančnejši postopek lahko preberete TUKAJ.

Falafli, riž in smetanova omaka

Sestavine za riž, falafel in omako*

*Količine za 4 osebe

  • tri skodelice riža
  • štiri in pol skodelice vode
  • mešanica za falafle
  • 260 ml vode
  • smetana za kuhanje
  • sir, ki se dobro topi
  • drobnjak (če nimate svežega, lahko uporabite posušenega)
  • poper
  • sol
  • sezamova semena (po želji)
Začimbe za pripravo lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Poper Drobnjak Sol Dodaj vse v košarico

Sestavine za falafel in smetanovo omako

Postopek priprave riža:
  • V posodo dodamo želeno količino riža.
  • Dolijemo mrzlo vodo in z roko premešamo.
  • Odlijemo vodo in postopek ponovimo še dvakrat (pri zadnjem odlivanju bi voda morala biti že precej bistra).
  • Dolijemo eno in pol skodelico vode na eno skodelico riža.
  • Postavimo na kuhalnik, pokrijemo in na najvišji temperaturi zavremo.
  • Ko zavre, zmanjšamo na nižjo temperaturo in pustimo, da se kuha še 15 minut.

Kuhanje riža

  • Po petnajstih minutah ugasnemo kuhalnik. Posode ne odkrijemo.
  • Pustimo stati še 5 minut.
  • Riž je pripravljen.
Postopek priprave falafla:
  • Zavremo 260 ml vode.
  • Odmaknemo vodo in dodamo celotno mešanico za falafle.
  • Premešamo in pustimo 15 minut, da nabrekne.

Priprava falaflov - mešanica za falafel

  • Oblikujemo 15 do 17 falafel kroglic (velikost čajne žličke). Da se masa ne prijemlje na roke, jih prej zmočimo.
  • Po želji jih posujemo s sezamovi semeni.

Oblikovanje kroglic. Po želji lahko dodamo še sezamova semena.

  • Segrejemo pečico na 200 °C (če pečica omogoča, uporabimo program z ventilacijo).
  • Pekač s kroglicami damo v pečico za 15 minut.
  • Med pečenjem kroglice nekajkrat obrnemo, da so na koncu enakomerno zapečene.
Postopek priprave smetanove omake:
  • Nasekljamo svež drobnjak. Če ga nimamo, lahko pa uporabimo tudi posušenega.

Priprava smetanove omake - rezanje drobnjaka

  • V kozici segrejemo smetano za kuhanje.
  • Dodamo sir, drobnjak ter sol in poper.

Priprava smetanove omake

  • Kuhamo na majhni temperaturi in mešamo, dokler se ves sir ne stopi.

Smetanova omaka

Ko pripravimo riž, falafle in smetanovo omako, serviramo na krožnik. Zraven se dobdo prileže še zelena solata s fižolom.

Falafli, riž, smetanova omaka in solata

Pa dober tek!

 

Deli s prijatelji