Izkoristi popust dobrodošlice. Vpiši kodo WELCOME in svoje naročilo znižaj za 10%. 😎

Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Riž po kitajsko s hrustljavimi začinjenimi tofu kockami

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Št. sestavin: 19
riz po kitajsko s hrustljavimi zacinjenimi tofu kockami

Velikokrat sem si želel narediti riž po kitajsko (da bo tak kot v kitajski restavraciji) in velikokrat mi ni uspelo. :) Tokrat pa mislim, da lahko končno rečem, da sem našel zmagovalni način. Rad jem riž s prilogo, zato sem zraven naredil še hrustljave tofujeve kocke v sojini omaki s sveže mletim črnim poprom. Enostavno preprost recept za vse začetnike v kuhi s tofujem. Če si želite poizkusiti tofu, ali pa če iščete recept kako pripraviti okusen tofu, vam priporočam ta recept.


Ugotovil sem, da riž po kitajsko najbolje uspe, če uporabim beli dolgozrnati riž v razmerju ena in pol skodelice vode/skodelico riža. Obrok sem pripravljal za tri osebe, tako sem uporabil dve skodelici riža (merica je kazala 180 ml) in tri skodelice vode.


Preden sem se lotil kuhe riža sem z njega spral odvečni škrob. Riž sem stresel v posodo in vanjo nalil mrzlo vodo, z roko premešal in nato vodo odlil. To sem ponovil še dvakrat. Ko sem vodo zadnjič odlil, je bila ta že precej bistra (postopka ni potrebno ponavljati več kot trikrat, saj ni potrebno, da je voda popolnoma bistra).


Posodo sem postavil na kuhalnik in dolil tri skodelice vode. Kuhalnik sem nastavil na najvišjo temperaturo in posodo pokril. Riž se najbolje skuha, če ga med kuho ne mešamo in ne odkrivamo. Ko je voda zavrela sem nastavil nižjo temperaturo (tako da je voda še vedno, a komaj vrela) in nastavil urni opomnik na 15 minut. Po petnajstih minutah kuhanja na nizki temperaturi sem kuhalnik izklopil in opomnik nastavil še na 5 minut. Posodo sem ves čas pustil zakrito s pokrovko. Po petih minutah je riž po kitajsko pripravljen in se ga lahko postreže.

Riža nisem solil, ker sem vedel, da bodo tofu kocke dovolj slane.


Za tri osebe sem uporabil 400 g tofuja. Tofu vsebuje veliko vode in če želimo, da so kocke res hrustljave ga je potrebno dobro odcediti. Prebral sem, da obstajajo prav namenske stiskalnice za to, ampak seveda je tudi brez njih možno doseči želen rezultat :). Ker je bil tofu pakiran po 200 g sem vzel dva kosa tofuja. Vsakega posebej sem zavil v par papirnatih brisač. Zavita kosa sem postavil na krožnik, nanju pa sem postavil enega večjih loncev ter ga napolnil z vodo. Obteženega sem pustil 30 minut in na 10 minut zamenjal brisače. Ker pa sem bil nestrpen, sem se proti koncu odločil, da bom tofu stisnil kar z rokami, kar se je izkazalo za napako. Zaradi tega je struktura enega tofuja popustila in ni bil več primeren za rezanje na kocke (moral sem ga narezati na trakce, pa še ti so razpadali - mogoče ni izgledalo najlepše, vendar je bil okus pravi).


Ko sta bila tofuja odcejena sem enega narezal na 1 cm velike kocke, drugega pa na trakce (približno 1 cm široke, 2 cm dolge in pol centimetra debele).


Narezan tofu sem dal v plastično posodo, ga prelil s tremi žlicami sojine omake, čez pa namlel še črni poper (s poprom nisem "šparal"). :) Vse skupaj sem nežno premešal z leseno kuhalnico. Nato sem dodal še tri žlice sojine omake ter še malo svežega popra. Zopet sem vse premešal in mešanico postavil v hladilnik, da se marinira 30 minut.


Ko je pol ure minilo, sem mešanico vzel iz hladilnika in v ponvi segrel nekaj žlic olivnega olja. Ko se je olje segrelo sem zmanjšal temperaturo in začel dodajati kocke in trakce v ponev.


Če se vam mudi pripraviti obrok, potem svetujem, da tofu narežete na trakce, saj ga v tem primeru popečete samo na dveh straneh, da postane tofu prijetno hrustljav. S kockami pa si je treba vzeti malo več časa, saj jih je potrebno popeči najmanj na štirih straneh, da dosežemo najboljšo hrustljavost.


Tofu sem pekel dokler ni postal prijetne rjave barve na vsaki strani in ga nato pobral iz ponve.


Hrustljave tofu kocke so tako bile pripravljene. Po njih sem potresel še sezamova semena. Po želji se jih lahko potrese tudi z narezano zeleno čebulo ali drobnjakom.



Pa dober tek!

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Sestavine:

  • dve skodelici belega dolgozrnatega riža
  • tri skodelice vode
  • 400 g tofuja
  • 6 žlic sojine omake
  • veliko sveže mletega črnega popra
  • nekaj žlic olivnega olja
  • po želji: sezamova semena in drobnjak ali narezana zelena čebula
Tiktok mojacokolada

Navodila za uporabo:

1
Riž po kitajsko:v posodo dodamo želeno količino rižadolijemo mrzlo vodo in z roko premešamoodlijemo vodo in ponovimo postopek še dvakrat (pri zadnjem odlivanju bi voda morala biti že precej bistra)dolijemo eno in pol skodelico vode na eno skodelico rižapostavimo na kuhalnik in na najvišji temperaturi pokrito zavremoko zavre, zmanjšamo na nižjo temperaturo in pustimo, da se kuha 15 minutpo petnajstih minutah ugasnemo kuhalnik in ne odkrivamo posodepustimo stati še 5 minutriž po kitajsko je sedaj pripravljen
2
Hrustljave začinjene tofu kocketofu zavijemo v par papirnatih brisač ali v čisto kuhinjsko krpona tofu postavimo nekaj težkega (na primer veliko posodo polno vode)tako pustimo stati 30 minutvsakih 10 minut lahko zamenjamo papirnate brisače in malo pripomoremo k odcejanju vode iz tofuja z dodatnim pritiskanjem na posodoodcejen tofu narežemo na 1 cm velike kockenarezane kocke damo v večjo plastično posodo in dodamo 6 žlic sojine omake ter veliko sveže mletega popramešanico premešamo in postavimo v hladilnik, da se marinira vsaj 30 minutv ponvi segrejemo nekaj žlic olivnega oljako je olje segreto zmanjšamo temperaturo in začnemo dodajati tofu kockeza najboljšo hrustljavost je treba kocke popeči na vsaj štirih stranehpečemo približno 2-3 minute oziroma dokler tofu ne porjavi in postane hrustljavpo pečenem tofuju lahko potresete še sezamova semena in drobnjak oziroma zeleno čebulo
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno