V tokratnem blogu objavljamo video in pisno recenzijo omake
Čili čar: Bhut Jolokia, ki sta jo naredila Tomaž in David.
Pred kratkim sem od podjetja Začimbe.si dobil pekočo omako proizvajalca Čili čar z imenom Bhut Jolokia. Prišel sem na idejo, da bi poskusil narediti svojo prvo recenzijo omake. In res, kocka je padla - odločil sem se za snemanje, pripravil vse potrebno, na pokušino pa sem povabil še svojega prijatelja Davida - "Dačkota".
Zadala sva si kriterije, ki bi jih rada pri omaki preverila. To so bili: izgled embalaže, vonj, tekočnost oziroma viskoznost in seveda okus ter vročica. Da test ne bil bil tako zelo suhoparen, sva si zraven pripravila še čevapčiče, nekaj kruha in paradižnik.
Naj sprva omenim, da ima omaka na lestvici vročice oznako 9/10, zato svetujem vsem, ki niste najbolj vajeni zelo pekočih omak, da ste pri uporabi previdni. Sestavine navedene na embalaži so: Bhut Jolokia čili, paradižnik, rdeča paprika, breskev, jabolčni kis, nerafiriran sladkor, čebula, česen, limona, sol, koriander, gorčična semena. Po sestavinah lahko predvidevamo, da ima omaka sladek priokus, sicer pa da je precej pekoča, saj vsebuje čili Bhut Jolokia, ki je znan kot precej pikanten.
No, pa preidimo k oceni embalaže. Moje mnenje o embalaži je dobro, saj je dizajn preprost, le črna in bela barva s privlačno pisavo, brez odvečnih elementov. Embalaža se enostavno odpira, kar je tudi velik plus.
Tekočnost omake je seveda zelo težko oceniti, saj je vsakemu všeč drugačna. Meni osebno je tekočnost te omake zelo všeč saj je dovolj viskozna, omaka pa posledično lepo teče ven iz flaške. Ni torej nobenih težav s tem, da bi se omaka pri tem v steklenički "zatikla". Ravno zaradi precej tekoče konsistence pa moramo biti pri doziranju previdni, saj se iz stekleničke lahko hitro izlije preveč omake.
Priznam, da nimam izjemno razvitih čutnic za vonj, vendar sem takoj vseeno zaznal vonj po sladkem, kar omaki zagotovo pridata breskva in paradižnik. Začuti se tudi vonj čilija, ki pa ni tako izrazito »nuklearen«, kot bi pričakoval za omako 9/10. Vsekakor pa vonj takoj navduši, zato se je bilo precej težko zadrževati do okušanja. ?
Omako sva poskusila tako, da sva si napolnila skoraj polni čajni žlički. Priznam, da me je bilo kar malo strah, a me je k okušanju gnala močna radovednost. Bilo je vredno tvegati. Takoj, ko sem omako dal v usta, se je začutil sladek okus omake, vseeno pa ta ni trajalo dolgo; kmalu zatem je prišel tudi rezek pikanten okus. Hitro se je razširil po ustih in do grla in tam obstal. Okus je za moje pojme fantastičen.
Z Dačkotom sva ugotavljala, kam vse bi se okus omake podal. Vsekakor jo lahko uporabite zraven česarkoli, če ste le vajeni malo bolj pikantne hrane. Sicer pa bi zelo prijala pri kakšnem piščancu ali pa k azijskim jedem, na primern rezancem s piščancem.
Omako bi ocenil kot odlično in jo absolutno priporočil vsem ljubiteljem malo pikantnejših omak. Mogoče bi ji le znižal oceno pikantnosti, ki je na flaški označena z 9/10 na 8/10. Vse ostalo je super in vredno pohvale. To omako si bom z veseljem še kdaj privoščil, odličen okus pa me je prepričal da bom - četudi sem ljubitelj bolj nuklearnih omak - preizkusil tudi kakšno pikantnejšo omako proizvajalca Čili čar.
Ob koncu se zahvalim podjetju Začimbe.si za podarjeno omako in pa kolegu Davidu »Dačko« Kastelicu za pomoč pri snemanju recenzije, ki si jo tudi lahko ogledate spodaj.
https://www.youtube.com/watch?v=aBNdUdMoUTM
Tomaž Pirman