Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Postrvi

  • (1)
  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 12
postrvi

Včasih si je potrebno življenje polepšati in popestriti z majhnimi rečmi ... Tokrat sva nujno opravilo (obisk zobarja) izkoristila še za kratek izlet. Na poti sva se odločila, da bi si tokrat za kosilo lahko kar sama pripravila postrvi. Zato sva se ustavila v ribogojnici, si priskrbela postrvi in se odpravila v »kuhinjo  v naravi«.



Naj še preden začnem pripovedovati o pripravi in peki, omenim še nekaj stvari, na katere moramo biti pri kupovanju postrvi pozorni:

  • Oči sveže ribe morajo biti nabrekle in svetleče. Biti morajo bistre, torej take kot pri sveži in še živi ribi.
  • Luske morajo biti svetleče in se morajo trupu kar se da tesno prilegati.
  • Meso mora biti čvrsto in elastično. Če na ribo pritisnemo s prstom, mora odtis prsta hitro izginiti.
  • Škrge morajo biti rdeče in ne sive barve.
  • Lusk pri postrveh ni potrebno odstranjevati. 



Pri pripravi rib pa je še nekaj zelo pomembnega: ribo moramo obrniti samo enkrat.


Nad končnim rezultatom sva bila zelo zadovoljna, saj so se vsi načini dobro obnesli. Pristen okus postrvi pa je do izraza še najbolj prišel, ko sva jo začinila zgolj s soljo. Ko je pečena, jo pokapljamo še z sveže iztisnjenim limoninim sokom. S tem mesu dodamo prijetno svežino.


Skratka – iz lastnih izkušenj se naučimo največ, zato se le opogumite in kdaj poskusite tudi kaj novega ter malo drugačnega. Pri tem pa ne pozabite vsaj malo uživati življenja. Saj veste, malenkosti štejejo. ;)



Pa dober tek!

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Postrvi

  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 12

Sestavine:

  • postrvi (neočiščene oziroma očiščene, če si želimo prihraniti delo)
  • sol
  • mleti poper
  • česen
  • limona (oziroma sveže iztisnjen limonin sok)
  • zelenjava za prilogo (npr. paradižnik)

Navodila za uporabo:

1. Korak

Kupimo lahko celo ali pa že očiščeno ribo. Če je riba že očiščena, nam bo to prihranilo nekaj minut dela, razen tega pa čiščenje ni tako težka naloga. Z ostrim nožem zarežemo ribo na spodnji strani, od zadka do škrg oziroma škržnega poklopca. Nato ribo razpremo ter z rokami odstranimo drobovje ter škrge. Trebušno votlino moramo temeljito očistiti, zato ribo speremo vodi. Dodatno s palcem ali nožem podrgnemo še po zgornji kosti (hrbtenici) in ostranimo strjeno kri. Še enkrat operemo, nato pa ribo dobro popivnamo z brisačko.

2. Korak Začinjanje rib: Tokrat sva postrv poskusila začiniti na tri različne načine: na klasičnega s soljo, s soljo in poprom ter soljo in mletim česnom. Ribo sva v vseh primerih začinila po notranjosti oziroma po trebušni votlini.
3. Korak Pripravimo prostor za peko. Sama sva si zakurila ogenj, počakala na žerjavico, nato pa nad prostor postavila še rešetko, da se je le-ta dobro segrela. Dobro segreta plošča oziroma rešetke so namreč pri pripravi rib ključnega pomena. V kolikor površina ni dovolj segreta, se lahko riba nanjo prilepi, posledica tega pa je, da ribe ne moremo lepo obrniti ali pa odstraniti iz površine. Ribo lahko po zunanji strani rahlo naoljimo in tako dodatno pripomoremo k temu, da se ne prime na površino.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno