Sestavine:
- postrvi (neočiščene oziroma očiščene, če si želimo prihraniti delo)
- sol
- mleti poper
- česen
- limona (oziroma sveže iztisnjen limonin sok)
- zelenjava za prilogo (npr. paradižnik)
Včasih si je potrebno življenje polepšati in popestriti z majhnimi rečmi ... Tokrat sva nujno opravilo (obisk zobarja) izkoristila še za kratek izlet. Na poti sva se odločila, da bi si tokrat za kosilo lahko kar sama pripravila postrvi. Zato sva se ustavila v ribogojnici, si priskrbela postrvi in se odpravila v »kuhinjo v naravi«.
Naj še preden začnem pripovedovati o pripravi in peki, omenim še nekaj stvari, na katere moramo biti pri kupovanju postrvi pozorni:
Pri pripravi rib pa je še nekaj zelo pomembnega: ribo moramo obrniti samo enkrat.
Nad končnim rezultatom sva bila zelo zadovoljna, saj so se vsi načini dobro obnesli. Pristen okus postrvi pa je do izraza še najbolj prišel, ko sva jo začinila zgolj s soljo. Ko je pečena, jo pokapljamo še z sveže iztisnjenim limoninim sokom. S tem mesu dodamo prijetno svežino.
Skratka – iz lastnih izkušenj se naučimo največ, zato se le opogumite in kdaj poskusite tudi kaj novega ter malo drugačnega. Pri tem pa ne pozabite vsaj malo uživati življenja. Saj veste, malenkosti štejejo. ;)
Pa dober tek!
Kupimo lahko celo ali pa že očiščeno ribo. Če je riba že očiščena, nam bo to prihranilo nekaj minut dela, razen tega pa čiščenje ni tako težka naloga. Z ostrim nožem zarežemo ribo na spodnji strani, od zadka do škrg oziroma škržnega poklopca. Nato ribo razpremo ter z rokami odstranimo drobovje ter škrge. Trebušno votlino moramo temeljito očistiti, zato ribo speremo vodi. Dodatno s palcem ali nožem podrgnemo še po zgornji kosti (hrbtenici) in ostranimo strjeno kri. Še enkrat operemo, nato pa ribo dobro popivnamo z brisačko.