Polenta je jed, skuhana iz koruznega zdroba. Koruzni zdrob dobimo z mletjem koruznih zrn, s počasnim trenjem dveh kamnov in je prehodna oblika med zrnom in koruzno moko. Koruza je žito, ki ne vsebuje glutena, zato je primerna za ljudi s celiakijo. Celiakija je bolezen prebavil, ki nastane zaradi preobčutljivosti na gluten. Gluten je rastlinska beljakovina, pogovorno pa mu rečejo tudi lepek, saj naredi strukturo testa lepljivo in elastično - ko delamo recimo kruh, testenine in podobno.
Polenta je nekdaj veljala za hrano revežev. Danes pa iz nje, sploh z dodatki, lahko naredimo pravo kulinarično poslastico. Koruza, koruzna moka in koruzni zdrob, med toplotno obdelavo ne izgubijo nobenih hranilnih snovi. S postopkom toplotne obdelave, beljakovine prisotne v njih, postanejo celo kakovostnejše. Skuhano polento lahko brez skrbi par dni hranimo tudi v hladilniku.
Koruzni zdrob zakuhamo v vročo vodo v razmerju 1:4 - torej: en lonček polente v štiri lončke vroče vode. Vodo solimo šele, ko zavre, saj tako pospešimo vretje. Ključ do dobre polente je neprestano mešanje zdroba, na zmerni temperaturi, toliko časa, da se jed zgosti.