Sestavine:
Kaj potrebujemo:
- mešalnik
- dehidrator/sušilnik
- deska
- nož
- strgalnik (ribežen)
- mlinček za kavo
- peki papir
- posodice
Sestavine za domačo zeliščno sol:
- 1 cela stebelna zelena (brez listov)
- 10 korenčkov
- 3 - 5 rdeče (ptujske) čebule
Verjetno tudi sami radi pripravljate domače začimbne in zeliščne mešanice, kajne? Ste kdaj razmišljali o tem, da bi si naredili domačo vegeto? Vam je domača zeliščna sol - vegeta - znana? Če je vaš odgovor ne, potem berite naprej ... :)
V tem receptu vam predstavljam, kako pripraviti eno izmed mojih najljubših različič domače zeliščne soli oz. domače vegete.
Opombe:
V stebelni zeleni je velik delež natrija, zato daje tej domači vegeti slani okus. Prav tako pa so vse tri sestavine naravni vir joda. Če pa vam je zeliščna sol premalo slana, ji lahko dodate tudi ščepec mlete himalajske soli, saj bo s tem njen okus bolj intenziven. V kolikor nimate dehidratorja, se lahko poslužite tudi pečice – temperatura (v kolikor lahko) in čas sušenja ostajata enaka. Namesto čebule lahko uporabite tudi por.
Uporaba:
osebno jo najraje potresam po solati, lahko pa jo uporabimo praktično kjerkoli – v enolončnicah, omakah, kot posip na različnih jedeh …
Želim vam veliko užitkov pri priprave vaše doma pripravljene zeliščne soli – vegete.