Puran v omaki

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe
Deli s prijatelji

Puran in piščanec sta vrsti mesa, s katerima se da najbolj raznoliko ustvarjati. Hvaležno sprejmeta razne začimbe in začimbne mešanice in nam nudita prijetna kulinarična doživetja. Danes se bomo poigrali s puranjim mesom in vam ponudili namig za omako, ki jo boste z veseljem naredili še kdaj.

Puran v omaki

Pribor, ki ga potrebujete za pripravo purana v omaki
 • ponev
 • štedilnik
 • kuhalnico
 • žlico
 • nož
 • desko
Za pripravo purana v omaki, potrebujete naslednje sestavine
Začimbe za pripravo purana v omaki lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Zelenjavna osnova Piment - mleti Rumena gorčica - mleta Kumin Dijonska gorčica Dodaj vse v košarico
Postopek priprave purana v omaki
 1. Puranje zrezke potresite z zelenjavno osnovo (je tudi slana), jih položite v primerno veliko namaščeno ponev/ posodo in jih potresite z ostalimi začimbami. Puran in začimbe
 2. Popečene zrezke nato narežite na trakove, jim dodajte narezano čebulo in potresite z moko. Dobro premešajte, da se moka porazgubi. Dodajte še gorčico in spet dobro premešajte. Priprava purana za omako
 3. Prilijte vročo vodo, premešajte in kuhajte 15 minut.
 4. Dodajte sladko smetano, spet premešajte in kuhajte v pokriti posodi, do kremne zgostitve. Med kuhanjem omako večkrat premešajte.
 5. Tik pred koncem kuhanja preverite okus omake, če potrebuje še kaj soli in ostalih dodatkov.
Morda pride prav:

Poleg zelenjavne osnove, lahko uporabite v receptu tudi sušeno jušno zelenjavo. Zelenjavna osnova je namreč soljena, zato jo uporabljajte zmerno. Malo večji koščki zelenjave pa bodo popestrili vašo omako.

Piment je nekoliko bolj aromatična različica popra, ki vsekakor doda lepo noto vašim jedem.

Moka, ki se uporablja za zgostitev omake, je lahko bolj zdrave oblike –  recimo polnozrnata namesto bele.

Ponavadi so omake / sestavine v omakah, skuhane zelo hitro. A če jih kuhamo še malo dlje, boste ugotovili, da postane struktura omake bolj prijetno kremasta in se faze ne ločujejo. Tudi meso postane mehkejše.

Če kuhate piščančjo omako, je najbolje, da meso direktno zalijete s tekočino, brez da ga prej pražite – tako bo mehkejše. Pri puranu pa je primerno meso prej popražiti, da se že na začetku navzame začimb, se omehča in nato v omaki dobi samo še piko na i.

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji