Prosena kaša s špinačo

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Vegetarijanske jedi | 0

Priznajte … Včasih smo že kar malo siti riža, testenin in krompirja. Če se strinjate in iščete idejo za kaj novega, potem berite naprej.

Tokrat smo pripravili recept s ponekod že pozabljeno sestavino: proseno kašo.

Nekdaj je bila zelo cenjeno in pogosto uporabljeno živilo. Prosena kaša ima poleg dobrega okusa in lepe arome, ki se ob kuhanju razvije, tudi izjemne prehranske lastnosti.

Po kakovosti in hranljivosti je proso podobno rižu. Stare knjige so jo uvrščale med zdravilne rastline. Nič čudnega, saj ne vsebuje glutena, blagodejno vpliva na prebavo in ureja črevesno floro. Pospeševala naj bi odvajanje odvečne vode in s tem strupov iz telesa. Proso je naravni antibiotik. Z njegovo pomočjo bo naša koža lepša, zobje, lasje in nohti pa močnejši.

Prosena kaša je izvrstna za zajtrk, skuhana na mleku in z dodanim sadjem. Brez težav si jo lahko pripravimo za malico v službi, ker se lahko uživa topla ali hladna. Lahko jo pripravimo v sladki ali slani različici.

Prosena kaša s špinačo
Prosena kaša s špinačo
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo prosene kaše s špinačo:

*Za štiri osebe bomo

  • 1 paket zmrznjene špinače ( približno 450 g)
  • 2,5 dcl prosene kaše (splaknjene pod tekočo vodo)
  • 200 g mletega mesa (po želji lahko to izpustite)
  • 1 manjša čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 srednja pora
  • 1 srednja bučka(zelenjava je lahko po lastni želji)
  • 2 jajca
  • kraleva sol
  • drobnjak
  • luštrek
  • piment
  • riban sir
Postopek priprave:
  • Najprej skuhamo proseno kašo skupaj s špinačo po navodilih z embalaže.
Proseno kašo kuhamo skupaj s špinačo
  • Po nekako 10-15 ih minutah vrenja odstavimo z ognja in pustimo, da se skoraj ohladi. Medtem prepražimo narezan por, bučke in česen, dodamo tudi začimbe.
  • V kolikor želite dodati še meso, ga posebej prepražimo na čebuli. Dobro je, če sestavine pražimo posebej, da vsaka obdrži svoj edinstven okus (torej meso posebej in zelenjavo tudi).

  • Ko je kaša s špinačo ohlajena, vanjo nežno vmešamo jajca in počasi dodamo še zelenjavo in meso. Z občutkom premešamo. Zmes nato preložimo v pekač – pri nas je bil premera 27 cm – dodamo sir, in nato platenj položimo v ogreto pečico za 45 minut na 200 stopinj Celzija.
Dodamo še nariban sir
Dodamo še nariban sir
  • Pečene kaše ne postrežemo takoj, naj malo postoji in se malenkost ohladi … Tako je na krožniku bolj kompaktna.
  • Kot povsod, se tudi tu skleda sezoske ali priljubljene solate več kot dobrodošla.
Zapečena prosena kaša s špinačo
Zapečena prosena kaša s špinačo

Pa dober tek!

P.S:

Kozmetični nasvet…maska za obraz iz mletega prosa z dodatkom limoninega soka in medu bo vaši koži na naraven način povrnila sijaj in napetost, ter normalizirala kislost kože. Zveni dobro, kajne? 🙂

Recept je prispevala Monika