Praznik idrijskih žlikrofov

objavljeno v Začimbe | 0

Praznik idrijskih žlikrofov je kulinarični festival, ki že sedmo leto zapored slavi zgodovino tradicionalne idrijske jedi, prve slovenske jedi, ki je bila na ravni Evropske unije zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost! Na ta dan, idrijski žlikrofi stopijo v širok svet okusov, vse od tradicionalne priprave z bakalco, divjačinske omake, ki jo na festivalu pripravljajo lovci, do sodobnih kuharskih prijemov, kjer jim različni kuharski mojstri dodajo svež in moderen kulinarični lesk.

 

Letošnji Praznik idrijskih žlikrofov odpira novo poglavje v festivalski zgodbi. Lokalnim gurmanom so idrijski žlikrofi sicer dobro poznana jed, njihovo zgodbo pa hočejo dodobra predstaviti tudi zunanjim obiskovalcem, kar je bilo osrednje vodilo pri sestavljanju privlačnega celodnevnega programa. Na Prazniku idrijskih žlikrofov boste lahko poizkusili ročno izdelane žlikrofe certificiranih proizvajalcev, pripravljene na tradicionalen način ali v moderni preobleki, izpod spretnih rok različnih slovenskih kuharskih mojstrov. Poizkusili jih boste lahko kot glavno jed, kot predjed ali celo kot sladico! Posebna zanimivost bo obeležje 20. obletnice Društva alpskih mest, kjer pripravljajo posebno presenečenje, ki naj zaenkrat ostane še skrivnost. Na festivalu boste lahko poizkusili tudi vrhunska vina priznanih slovenskih vinarjev in zanimiv izbor mladih slovenskih mikropivovarjev. Zmrznjene idrijske žlikrofe certificiranih proizvajalcev boste na festivalu lahko kupili in jih odnesli s seboj domov, na voljo pa vam bodo tudi najrazličnejši kulinarični produkti lokalnih proizvajalcev.

Praznik idrijskih žlikrofov se bo na Trgu sv. Ahacija odvijal v soboto 26. avgusta, od 11-ih do 20-ih. Pester kulinarični program bo dopolnjeval privlačen spremljevalni program na Mestnem trgu, kjer bodo čez dan potekale številne delavnice in animacije, v večernih urah pa v sodelovanju s Klubom idrijskih študentov organizirajo zaključni koncert festivala Čipkarija, ki se bo odvijal 20. ure dalje. Nastopile bodo zasedbe Fed Horses, Zmelkoow in Josip Brass. Obisk celotnega festivala je brez vstopnine. Vzemite si čas v soboto, 26. avgusta in izkusite popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti na že tradicionalnem Prazniku idrijskih žlikrofov!

Mi bomo tam, kaj pa Vi?

Za več informacij, pa pokukajte sem: Praznik idrijskih žlikrofov