Pražen riž z datlji, cimetom in kardamomom

Vaše brbončice bodo prebudili sladki datlji, srce pa ogrel dišeči cimet. Temu dodajte še nežne aromatične tone kardamoma, pa dobite zares romantično aromo. Pražen riž z datlji, cimetom in kardamomom je dekadentna jed, ki se vam bo posebno prilegla na večer po napornem dnevu. Odlično se obnese kot priloga jedem z jagnjetino, uživate pa ga lahko tudi samostojno kot sladico.

Pražen riž z datlji, cimetom in kardamomom

Sestavine za pražen riž z datlji, cimetom in kardamomom:
  • 1 skodelica basmati riža
  • 1/4 čajna žlička črnega popra
  • 1/4 čajna žlička kardamoma
  • 1/4 čajna žlička cimeta
  • 4 dalji (posušeni)
  • 1 žlica ghee-ja
  • 2 ščepca soli
  • 3 skodelice vode
Priprava praženega riža:

1. Nasekljajte datlje. Srednje veliko ponev segrejte na nizki temperaturi in dodate maslo ghee. Ko se stopi, dodajte opran nekuhan riž. Riž mešajte od 2 do 5 minut, dokler ne zadiši po sladkem in se prepoji z maslom ghee.

2. Dodajte začimbe in datlje ter mešajte še eno minuto. Dodajte vodo in zavrite. Lonec pokrijte in znižajte ogenj na nizko temperaturo.

3. Kuhajte, dokler se riž ne zmehča (približno dvajset minut). Postrezite, ko je jed še topla. Poleg se izvrstno prileže tudi brusnična marmelada.

 

Pa dober tek! 🙂