Najboljši dišeči in mehki medenjaki

objavljeno v Recepti, Sladice, Začimbe | 0

Bližajo se prazniki, z njimi pa peka piškotov. Eni bolj znanih prazničnih piškotov so seveda dišeči medenjaki. Pa veste, kaj je pri njih najboljše? Da s “čakanjem v škatli” postajajo vse boljši! 🙂 Da se boste lahko doma sladkali še vi, smo vam pripravili recept za najokusnejše medenjake. 😉

Izziv - slastne medenjake pustimo počivati
Izziv – slastne medenjake pustimo počivati
Sestavine:

Pri pripravi medenjakov lahko uporabimo tudi MEŠANICO ZAČIMB ZA MEDENJAKE.:)

.

Postopek:
  • Na pekač položimo peki papir.
  • Maslo stopimo in ga pustimo, da se ohladi.
  • Med nad ognjem počasi segrevamo, da postane tekoč. Paziti moramo, da ne zavre!
  • Jajca zmešamo z ohlajenim maslom, nato dodamo še med. Paziti moramo, da med ni prevroč.
  • Vse skupaj zmešamo.
  • V veliki skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, sladkor in začimbe.
  • V sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo prej pripravljeno tekočo mešanico.
Priprava testa za medenjake
Priprava testa za medenjake
  • Vgnetemo testo. Če je preveč lejpljivo, dodajamo moko.
  • Testo pokrijemo s folijo in ga za približno 1,5 ure postavimo v hladilnik, da se strdi. Če imamo več časa, lahko testo vmesimo že zvečer in ga čez noč pustimo v hladilniku.
  • Nato testo razdelimo na manjše dele.
  • Vsakega zvaljamo v svaljek, debel približno 2 – 3 centimetre.
  • Svaljke narežemo na koščke poljubne velikosti. Sama imam raje manjše medenjake.
Svaljke razrežemo na manjše koščke
Svaljke razrežemo na manjše koščke
  • Koščke v rokah zvaljamo v kroglice, ki jih nato polagamo na pekač.
Manjše koščke med rokami zvaljamo v kroglice in jih položimo na pekač
Manjše koščke med rokami zvaljamo v kroglice in jih položimo na pekač
  • Na vsako kroglico damo orehovo jedrce in ga v piškot rahlo potistnemo.
Na vrh vsake kroglice potisnemo orehovo jedrce
Na vrh vsake kroglice potisnemo orehovo jedrce
  • Tako pripravljene piškote pečemo na 180 ⁰C, približno 12 minut. Važno je, da postanejo lepe zlate barve.
  • Preložimo jih na pladenj in pustimo počivati.

Pa dober tek!

Ekipa Začimbe.si