Prava bolonjska omaka

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe

Prava bolonjska omaka, klasična italijanska mesna omaka, ki navdušuje ljudi po celem svetu. Različic bolonjske omake je ogromno, ampak danes vam predstavljamo recept za pravo italijansko bolonjsko omako.

Bolonjska omaka

Katere pripomočke potrebujemo za pripravo prave bolonjske omake:
  • nož
  • deska
  • žlica
  • skodelica
  • majhna posodica
  • merilna posoda
  • visoka ponev
  • kuhalnica
  • čajna žlička
  • drobilec za česen
  • lupilec
Za pripravo prave bolonjske omake potrebujemo*:

*za 4 osebe

  • 500 g mlete govedine
  • 1 čebula**
  • 2 korenčka
  • steblo zelene
  • 2 stroka česna**
  • olje
  • 400 g konzerviranih paradižnikov
  • 150 ml rdečega vina
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlička timijana
  • 150 ml goveje jušne osnove***
  • sveže mleti poper
  • sol
Nasvet:

**Če vam ni všeč prisotnost popražene čebule in česna lahko uporabite mleti česen in mleto čebulo.

***Za pripravo jušne osnove lahko uporabite našo začimbno mešanico.

Začimbe za pripravo bolonjske omake lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Lovor Timijan Sol Poper Česen Čebula Dodaj vse v košarico

Začimbno mešanico za jušno osnovo lahko dobite TUKAJ

 

Bolonjska omaka za testenine

Pravo bolonjsko omako pripravimo po naslednjem postopku:
  1. Najprej olupimo česen in čebulo, čebulo nato sesekljamo na drobno, česen pa zdrobimo v majhno posodico z drobilcem za česen.
  2. Korenček operemo, olupimo in narežemo na manjše koščke, steblo zelene pa prav tako operemo in narežemo na manjše koščke.
  3. V visoko ponev nalijemo malo olja in ga dobro segrejemo. Ko je ponev vroča dodamo mleto meso in ga dobro prepražimo, vmes ga začinimo s soljo in poprom. Mesu dodamo čebulo, česen, korenček in zeleno ter vse skupaj pražimo nekaj minut.
  4. Sesekljamo konzervirane paradižnike in jih dodamo v omako skupaj s sokom, ki je ostal v konzervi.
  5. Segrevamo omako, da le-ta zavre in jo nato zalijemo z rdečim vinom.
  6. Čez par minut omaki dodamo jušno osnovo, lovor in timijan.
  7. Omako kuhamo minimalno nekje eno uro na majhnem ognju in jo med kuhanjem tudi nekajkrat premešamo.

Bolonjska omaka s špageti

Seveda pa priporočamo, da jo kuhate do nekje dveh ur, saj je ključ do dobre prave bolonjske omake prav dolg čas kuhanja, ki poskrbi za izjemen okus in mehko meso. Definitivno pa verjamemo, da boste s to pravo bolonjsko omako pričarali okus Italije in svoje domače navdušili.

 

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂