Prata

objavljeno v Mesne jedi, Recepti | 0

Prata se pogosto znajde na velikonočnem jedilniku. Poleg tega gre za odličen recept, v katerem lahko uporabimo star oziroma suh kruh.

Prata

Za pripravo prate potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 g suhih kruhovih kock
  • od 300-500 g vratnika (oziroma kuhane šunke) – količina je odvisna tudi od tega, kako radi imate meso
  • 1 sladka ali kisla smetana
  • 5 -10 jajc
  • 1 cela čebula ali 2 čajni žlički mlete čebule
  • peteršilj
  • 2 stroka svežega česna ali 1 čajna žlička mletega
  • majaron – po okusu
  • žlička soli, lahko solni cvet
  • mešanica Zelenjavna osnova
  • poper

Prato lahko spečete v pravokotnem pekaču (velikost štruce) ali pa pri mesarju kupite mrežico, v katero lahko napolnete narejeno maso.

Postopek priprave prate:

  • Suh kruh narežemo na kocke. Nato te kocke prelijetemo s smetano, rahlo posolite in premešate. Pustite, da se kruh namoči. To traja približno pol ure-uro, lahko pa kruh pustite stati tudi čez noč.
  • Namočenemu kruhu nato dodamo na kocke narezano kuhano vratovino, praženo čebulo (če boste uporabili svežo, drugače dodamo mleto suho začimbo) in ostale začimbe, ki so navedene pri sestavinah (česen, majaron, zelenjavna osnova, poper).
  • V ločeni posodi razžvrkljamo jajca in z njimi prelijemo maso. Jajcom lahko dodate tudi sol, vendar previdno; ne pozabite da sta slana tako že meso kot tudi kruh.
  • Dobro a previdno premešamo in spet pustimo počivat približn pol ure, da se zadeva prepoji.
  • Narejeno maso lahko damo v mrežico, ki jo dobimo pri mesarju, ali pa v navaden pravokotni pekač. Postavimo v že prej ogreto pečico (180-200 stopinj Celzija) za eno uro.

Pa dober tek!

Recept je prispevala Monika.