Potica brez jajc, mleka in z brezglutensko moko

Prazniki so tu, mi pa smo za vas pripravili nekoliko bolj enostavno potico, ki vam zagotovo uspe. Primerna je za tiste, ki v svoji prehrani ne uporabljate jajc in mleka. Narejena pa je iz brezglutenske moke. Pa začnimo.

Potica brez jajc, mleka in z brezglutensko moko
Za pripravo potice brez jajc, mleka in z brezglutensko moko potrebujemo naslednje pripomočke:
  • 1 manjšo posodo za kuhanje
  • 1 večjo posodo (za testo)
  • 1 srednjo posodo (za nadev)
  • 1 manjšo posodo (za premaz)
  • sekljalnik (v kolikor nimate vnaprej zmeltih orehov)
  • pečico
  • kuhalnico
  • dolga igla
  • peki papir
  • spatula
  • valjar
  • prozorna folija
  • pekač 30 cm x 12 cm x 7cm
  • kozica
  • kuhinjska krpa
Za pripravo potice brez jajc, mleka in z brezglutensko moko potrebujemo naslednje sestavine:
Za nadev:
  • 140 g mletih orehov
  • 2 dcl sojine ali katerekoli druge rastlinske smetane*
  • 1,5 čajni žlici limonine lupinice (lahko po občutku dodate svežo)*
  • dve pesti rozin (rozine obvezno cca 30 min. prej namočite, da se napijejo vode)*
  • datljev sirup/sladilo po okusu*
  • 1 žlica ruma
Za testo:
Za premaz:

(*sestavine v tej potici lahko nadomestite z brezglutensko deklariranimi, pa bo prav tako uspela odlično).

Začimbe za pripravo potice brez jajc, mleka in z brezglutnsko moko lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Kurkuma Vanilin sladkor Limonina lupina Demerara sladkor Dodaj vse v košarico
Potica brez jajc, mleka in z brezglutensko moko se pripravi na sledeč način:

1. Najprej pripravite nadev tako, da rastlinsko smetano in rum zavrete v manjši posodi za kuhanje. Tekočino segrevajte na srednje ali nižji temperaturi, da se smetana ne prismodi na dno posode.

2. V zmlete orehe dodamo limonino lupino in rozine. Pri rozinah bodite pozorni, da odvečno vodo izlijete, in rozine dodobra “ožamete”. To naredite zato, da ne bodo pretežke za testo.

3. Čez zmlete orehe in ostale sestavine prelijete zavreto smetano in lepo premešajte. Po okusu dodate datljev sirup oziroma tisto sladilo ki vam najbolj ustreza. Sladkost nadeva si prilagodite. Mi imamo radi sladko, zato smo ga dodali malo več. Vedite da tudi sirup pripomore k večji mazljivosti nadeva.

Priprava nadeva za potico

Pa se lotimo testa. 🙂

4. Vse suhe sestavine dobro premešate

Suhe sestavine za testo

5. Dodate mleko in začnete z gnetenjem testa. Pri brezglutenski moki se testo zelo rade prijemlje na posodo in roke, zato brez skrbi posujte še malo moke vmes da preprečite lepljenje. Testo kmalu začne dobivati svojo pravo obliko. Lahko si prvih nekaj “mešanj” pomagate z ročajem kuhalnice. 🙂

Priprava testa za potico

6. Ko dobite kompaktno zmes, pustite testo počivati na toplem 20 min. Pokrijete ga lahko s kuhinjsko krpo.

Oblikovana testo za potico

7. Po 20 minutah ga odkrijete, kuhinjsko krpo s katero je bil pokrit, razgrnete na mizo in testo na hitro pregnetete.

Pregnetemo testo za potico

8. Na krpo položite večji kos folije za živila in nanj položite testo, nato testo pokrijete še z eno plastjo folije. S tem preprečite prijemanje testa na valjar, prav tako pa testo lažje oblikujete v želeno obliko.

Razvaljamo testo za potico

9. Testo razvaljate glede na obliko pekača. Sami smo razvaljali na debelino cca. 5-8mm. Lahko je tudi debelejše, ali tanjše. Testo lahko tudi razdelite na dva dela, če želite speči dve naenkrat.

10. Odstranite folijo in testo namažete z nadevom.

Premazan nadev na testu za potico

11. Nato si s spodnjo folijo pomagate potico lepo zviti. Da se nam zvitek ne podre pri prenašanju v pekač, poskrbimo da je konec zvitka na vrhu. Po potrebi odrežete odvečno dolžino zvitka.

Zvijanje potice

12. V pekač namestite peki papir in zvitek previdno, s pomočjo folije, dvignete in prenesete v pekač. Seveda pazite, da folijo v celoti odstranite.

Potica prenesena v pekač

13. Zdaj ko je potica prenesena v pekač, naj počiva in vzhaja še vsaj 20 minut.

14. Po 20 minutah jo z dolgo iglo prebodete do dna na večih mestih, da se ne naredijo zračni žepki in da nadev ne odstopi od testa.

Prebadanje potice pred peko

Za konec pa pripravimo še premaz.

Priprava premaza za potico

15. Ker želimo, da potica med pečenjem dobi lepo rjavo barvo, jo premažete s premazom iz smetane, kateri ste dodali sladkor in vanilin sladkor in dobro premešali.

Premaz potice pred peko

16. Potico obvezno postavite v hladno pečico in nastavite temperaturo na 180°C, saj bo potica med segrevanjem pečice, lahko še nekoliko vzhajala. Potico pečete 30-35 min max.

Potica pripravljena za peko

17. Ko je potica pečena, jo vzamete iz modela in zavijete v kuhinjsko krpo, dokler se ne ohladi. Tako poskrbite, da izgubi čim manj vlage.

Potica pečena

Nasvet: Če se vam bo orehov nadev zdel preveč kompakten in nemazljiv, potem enostavno dodajte še malo smetane ali sirupa in dobro premešajte. Orehe lahko zamenjate z makom ali pa katero drugo sestavimo, ki vam najbolj ustreza. Važno, da poskrbite za pravo mero mazljivosti. Po 30 minutah pečenja lahko z nožem nekje prebodete, da vidite, ali se vam je testo prijelo na nož ali ne. Če na nožu ostanejo le majhni delci nadeva, potem ste lahko prepričani, da je testo res pečeno tudi od znotraj.

Vesele velikonočne praznike vam želi ekipa Začimbe.si 🙂

Pa dober tek!