Polpeti iz prosene kaše

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe

Ali kdaj uporabite proseno kašo za pripravo kosila?
Veliko ljudi jo uporabi za pripravo lahke večerje ali za pripravo sladic. Pri kosilu pa se znajde manjkrat. No, ko boste odkrili ta recept, se bo prosena kaša na vaših krožnikih znašla večkrat. Polpeti iz prosene kaše so namreč odlični.

Polpeti iz prosene kaše pečeni

Kaj potrebujemo za pripravo polpet iz prosene kaše:
  • posodo za kuhanje kaše
  • ponev
  • štedilnik
  • desko
  • nož
  • kuhalnico
Sestavine ki jih potrebujete za pripravo polpet iz prosene kaše:
  • 250 g prosene kaše
  • 1-2 čajni žlički zelenjavne osnove
  • 600 ml vode
  • olje za ponev
  • 1 rdeča paprika
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici koruze
  • 3 jajca
  • 100 g skute
  • 100 g šink-a
  • 30 g ribanega parmezana
  • mleti poper
  • majaron
  • drobnjak
  • peteršilj
  • sol po potrebi
Začimbe za pripravo polpetov iz prosene kaše lahko dobite pri nas s klikom na spodnje gumbe:

Zelenjavna osnova Mleti poper Majaron Sol Dodaj vse v košarico

Polpeti iz prosene kaše sestavine
Postopek priprave polpet iz prosene kaše:

1. Skuhate proseno kašo z dodatkom zelenjavne osnove, po navodilih na embalaži in jo ohladite. Papriko operite in narežite na drobne koščke. Ravno tako česen in šink.

2. V ohlajeno proseno kašo vmešajte narezano papriko, koruzo, parmezan, česen, šink, skuto, začimbe, 2 rumenjaka in eno celo jajce.

3. Dva beljaka zmešajte v sneg in vmešajte k masi.

Polpeti iz prosene kaše masa4. Iz mase oblikujte polpete premera približno 8 centimetrov in debeline en centimeter.

5. Popecite jih do zlato rjave barve, v naoljeni ponvi na zmerni temperaturi, da se prepeče tudi notranjost.

Polpeti iz prosene kaše pripravljeni za peko

6. Popečene polpete iz prosene kaše položite na papirnato brisačo, da se odstrani odvečna maščoba.

Polpete iz prosene kaše lahko postrežete samostojno, s skledo sezonske solate. Lahko pa jih ponudite kot prilogo in mogoče v ta namen odstranite šink iz recepta. Če boste polpete iz prosene kaše postregli samostojno, bo količina zadostovala za 4- 5 oseb. Če bodo na voljo kot priloga, se bo najedlo več jedcev.

Saj vem da veš:
Iz naštetih sestavin boste dobili nekako 13 polpet, premera 8 centimetrov.

Zelenjavna osnova ima že dodano sol, zato zmerno pri dodatnem soljenju.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂