Polnjen sladek krompir

Deli s prijatelji

Jedi iz sladkega krompirja so v zadnjih letih postale zelo popularne. Za to seveda obstaja razlog: sladki krompir je hranljivo, nasitno in zelo uporabno živilo. Zaradi svoje sladkobe je uporaben tudi v sladicah, dobro pa se obnese tudi v slanih jedeh. Uporabljamo ga lahko tako kot navaden krompir, a ga za razliko od tega lahko uporabljamo na več načinov. Lahko ga pečemo, kuhamo, pražimo, pasiramo, lahko pa ga uporabimo kot vezivo v veganskih sladicah, ga dodamo v maso za brownije in jih s tem naredimo še bolj sočne, enkratni so tudi mafini iz sladkega krompirja, pa tudi razne sladke kreme nas hitro presenetijo s svojo okusnostjo. Večinoma ga uporabljamo kot dodatek pri pripravi jedi ali pa kot stransko jed. Zaradi njegove nasitnosti ga lahko uporabimo tudi kot glavno jed. Kot primer je sledeči recept za polnjen sladki krompir. Dva polnjena sladka krompirja gotovo nasitita eno osebo, če pa ga želite postreči kot stransko jed, potem je dovolj en krompir na osebo. Odvisno je tudi, kako veliki so krompirji. Spodnji recept je sestavljen iz šestih srednje velikih krompirjev, se pravi je namenjen za tri do šest oseb.

Polnjen sladki krompir

Za pripravo polnjenega sladkega krompirja potrebujemo naslednje pripomočke:
 • Pekač
 • Aluminijasto folijo
 • Manjšo posodo za kuhanje kvinoje
 • Globoko ponev za kuhanje gobic
 • Kozico za blanširanje špinače
 • Kuhinjsko desko
 • Nož za sekljanje
 • Čajno žličko
 • Kuhalnico ali dve
 • Kuhinjsko tehtnico (morda)
 • Posodico za merjenje tekočine
Za pripravo polnjenega sladkega krompirja potrebujemo naslednje sestavine (za 3 ali 6 oseb)
Začimbe za pripravo polnjenega sladkega krompirja lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Poper Muškatni orešček Česen Kajenski poper Timijan Sladka paprika Dodaj vse v košarico
Polnjen sladek krompir se pripravi na sledeč način:

1. Vsak krompir operite in otrebite.

2. Nato vsakega posebej zavijte v aluminijasto folijo in pecite v prej ogreti pečici na 200°C nekje 50-60 minut. Če želite, da je krompir bolj mehak, potem ga pustite v pečici dlje časa, v vsakem primeru pa bo po 50 minutah

pečen. Medtem pripravite ostalo.

Priprava sladkega krompirja

3. Česen in čebulo nasekljajte. Špinačo po potrebi operite.

4. Stehtajte gobice. Odmerite sojino smetano.

5. V posodi zavrite vodo in jo solite. Dodajte kvinojo in kuhajte 10-15 minut.

6. V ponvi segrejte žlico olivnega olja in na njem popecite čebulo. Ko začne stekleneti in rjaveti, dodajte malo vode, da pokrijete dno, nato pa v ponev stresite gobice.

7. Začinite s soljo, črnim poprom, sladko papriko, timijanom in čilijem. Pomešajte in dolijte sojino smetano. Spet pomešajte in pustite na nizkem ognju, da se pokuha in da odvečna voda izhlapi.

8. V kozici segrejte še drugo žlico olivnega olja in popecite česen. Pazite, da ga ne zažgete, saj bo v tem primeru zelo grenek.

9. Ko zadiši, mu dodajte malo vode, toliko da z njo pokrijete dno, nato pa v kozico dodajte svežo špinačo.

10. Pomešajte in počakajte nekaj trenutkov, da »pade skupaj«. Nato jo solite, poprajte in dodajte muškatni orešček.

11. V tem času bo tudi krompir že pečen. Pečen krompir vzemite iz pečice in ga pustite kakšno minuto ali dve, da se folija malo ohladi.

12. Nato folijo odvijte, a je ne odstranite popolnoma. Pazite, ker je v foliji veliko vlage in pare, pazite kako odvijete folijo, saj se lahko hitro opečete, zato bodite previdni.

13. Ko so krompirčki odviti, po dolgem zarežite vanje. Ne želite jih čisto razpoloviti, pač pa jih želite samo odpreti, da jih boste lahko napolnili. Po želji lahko notranjost vsakega rahlo solite s ščepcem drobne soli.

Polnjenje sladkega krompirja

14. Krompirje pustite kar v foliji, ki jo le zavijete navzdol, da iz nje nastane “posodica” ali “krožniček”.

15. Vsak krompir posebej najprej napolnite z dvema čajnima žličkama kvinoje, na katero razporedite eno žlico kremnih gobic, na vrh pa razporedite če nekaj špinače. Postopek ponovite pri vseh šestih krompirjih.

Nasvet:

Če uporabljate bio sladki krompir, potem lahko olupek mirno pojeste. V primeru, da ste kupili krompir v eni večjih trgovin ali pa niste prepričani, ali je bio pridelek, potem raje dvakrat pomislite, preden snedete tudi olupek. Hujše krize od tega sicer ne bo, gotovo pa je bolje, da ste previdni. Pečen krompir je dovolj mehek, da lahko mesnati del preprosto ločite od olupka – to vam ne bi smelo predstavljati večjih težav.

Recept je prispevala Vita.

Polnjen sladki krompir postrežen

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji