
0
0,00 €Jedi iz sladkega krompirja so v zadnjih letih postale zelo popularne. Za to seveda obstaja razlog: sladki krompir je hranljivo, nasitno in zelo uporabno živilo. Zaradi svoje sladkobe je uporaben tudi v sladicah, dobro pa se obnese tudi v slanih jedeh. Uporabljamo ga lahko tako kot navaden krompir, a ga za razliko od tega lahko uporabljamo na več načinov. Lahko ga pečemo, kuhamo, pražimo, pasiramo, lahko pa ga uporabimo kot vezivo v veganskih sladicah, ga dodamo v maso za brownije in jih s tem naredimo še bolj sočne, enkratni so tudi mafini iz sladkega krompirja, pa tudi razne sladke kreme nas hitro presenetijo s svojo okusnostjo. Večinoma ga uporabljamo kot dodatek pri pripravi jedi ali pa kot stransko jed. Zaradi njegove nasitnosti ga lahko uporabimo tudi kot glavno jed. Kot primer je sledeči recept za polnjen sladki krompir. Dva polnjena sladka krompirja gotovo nasitita eno osebo, če pa ga želite postreči kot stransko jed, potem je dovolj en krompir na osebo. Odvisno je tudi, kako veliki so krompirji. Spodnji recept je sestavljen iz šestih srednje velikih krompirjev, se pravi je namenjen za tri do šest oseb.
1. Vsak krompir operite in otrebite.
2. Nato vsakega posebej zavijte v aluminijasto folijo in pecite v prej ogreti pečici na 200°C nekje 50-60 minut. Če želite, da je krompir bolj mehak, potem ga pustite v pečici dlje časa, v vsakem primeru pa bo po 50 minutah
pečen. Medtem pripravite ostalo.
3. Česen in čebulo nasekljajte. Špinačo po potrebi operite.
4. Stehtajte gobice. Odmerite sojino smetano.
5. V posodi zavrite vodo in jo solite. Dodajte kvinojo in kuhajte 10-15 minut.
6. V ponvi segrejte žlico olivnega olja in na njem popecite čebulo. Ko začne stekleneti in rjaveti, dodajte malo vode, da pokrijete dno, nato pa v ponev stresite gobice.
7. Začinite s soljo, črnim poprom, sladko papriko, timijanom in čilijem. Pomešajte in dolijte sojino smetano. Spet pomešajte in pustite na nizkem ognju, da se pokuha in da odvečna voda izhlapi.
8. V kozici segrejte še drugo žlico olivnega olja in popecite česen. Pazite, da ga ne zažgete, saj bo v tem primeru zelo grenek.
9. Ko zadiši, mu dodajte malo vode, toliko da z njo pokrijete dno, nato pa v kozico dodajte svežo špinačo.
10. Pomešajte in počakajte nekaj trenutkov, da »pade skupaj«. Nato jo solite, poprajte in dodajte muškatni orešček.
11. V tem času bo tudi krompir že pečen. Pečen krompir vzemite iz pečice in ga pustite kakšno minuto ali dve, da se folija malo ohladi.
12. Nato folijo odvijte, a je ne odstranite popolnoma. Pazite, ker je v foliji veliko vlage in pare, pazite kako odvijete folijo, saj se lahko hitro opečete, zato bodite previdni.
13. Ko so krompirčki odviti, po dolgem zarežite vanje. Ne želite jih čisto razpoloviti, pač pa jih želite samo odpreti, da jih boste lahko napolnili. Po želji lahko notranjost vsakega rahlo solite s ščepcem drobne soli.
14. Krompirje pustite kar v foliji, ki jo le zavijete navzdol, da iz nje nastane “posodica” ali “krožniček”.
15. Vsak krompir posebej najprej napolnite z dvema čajnima žličkama kvinoje, na katero razporedite eno žlico kremnih gobic, na vrh pa razporedite če nekaj špinače. Postopek ponovite pri vseh šestih krompirjih.
Nasvet:
Če uporabljate bio sladki krompir, potem lahko olupek mirno pojeste. V primeru, da ste kupili krompir v eni večjih trgovin ali pa niste prepričani, ali je bio pridelek, potem raje dvakrat pomislite, preden snedete tudi olupek. Hujše krize od tega sicer ne bo, gotovo pa je bolje, da ste previdni. Pečen krompir je dovolj mehek, da lahko mesnati del preprosto ločite od olupka – to vam ne bi smelo predstavljati večjih težav.
Recept je prispevala Vita.
Muškatni oreščki so jedrca iz semen zimzelenega muškatovca. Njihov okus je zelo aromatičen, osvežujoč, topel in na neki način grenko-sladek. V kuhinji lahko muškatni orešček uporabljamo pri pripravi tako pikantnih in sladkih jedi. Izvrstno se prilega k piščančjemu mesu, jagnjetini, teletini, ovčetini, ribam in morskim sadežem, sirom in sirovim jedem, čebuli, krompirju, jajcem … Dobro se dopolnjuje s poprom, kardamomom, muškatnim cvetom, timijanom, klinčki in ingverjem.
Sol je že od nekdaj pomembna dobrina za človeštvo. Kraljeva sol, ki jo ponujamo v spletni trgovini Začimbe.si, je darilo morja. Slovenska morska sol je pridelana s tradicionalnimi postopki pridelave oziroma z naravno kristalizacijo soli v solnih bazenih. Namenjena je predvsem kulinarični rabi.
Sladka paprika je v marsikateri kuhinji nepogrešljiva. Ima milo, sladko-sadno aromo, s katero lahko obogatimo številne jedi – od enolončnic, golaža, do pečenega krompirčka in zelenjave.
Timijan ali po domače materina dušica je začimba, katere prvotna domovina so sredozemske dežele. Je zelo cenjena rastlina v skoraj vseh zahodnjaških deželah, poznajo in uporabljajo pa jo tudi na Bližnjem vzhodu. Timijan ima svoj značilni sveži vonj in okus, ki ima rahel priokus po meti in klinčkih. Dodajamo ga zelenjavnim juham, marinadam za svinjino in divjačino, nadevom, perutnini in zelenjavi, ki jo pripravimo na različne načine. Okus se dobro dopolnjuje z baziliko, česnom, čiliji, lovorjem, klinčki, majaronom, muškatnim oreščkom, origanom, paprikami, peteršiljem, pimentom rožmarinom in šetrajem.
Črni poper je nepogrešljiva začimba po vsem svetu. Ni čudno, da se ga je prijelo ime »kralj začimb«. Ima prijeten in osvežujoče oster okus. Fino mleti črni poper je enostaven za uporabo, saj ga ni potrebno treti v terilniku ali mlinčku. Vsujemo ga lahko v vse jedi, kjer si zaželimo ostrega okusa po črnem popru.
Kajenski čili ali kajenski poper je ena najpogosteje uporabljenih paprik v zahodnem delu sveta. Ostrina je zmerna, zato ga lahko dodamo praktično vsaki jedi, ki ji manjka ostrine. Ponekod imajo na mizi poleg soli in klasičnega popra tudi kajenski poper.
Sol Mrtvega morja izvira iz Izraela. Vsebuje veliko magnezijevega in kalcijevega klorida in manj natrijevega klorida kot voda v ostalih morjih. Primerna je za začinjanje zelenjavnih jedi, rib, morskih sadežev ter mesnih in zelenjavnih jedi. Ne vsebuje joda.
Česen je ena prvih začimbnih rastlin, ki jih je človek začel gojiti. V preteklosti so ga uporabljali kot zdravilno in čarodejno rastlino, v večjih količinah pa so ga uživali le v Egiptu. Danes je razširjen po vsem svetu. Njegova uporaba ne pozna meja, saj se izvrstno dopolnjuje z večino začimb in zelišč.
Dimljena sladka paprika je nepogrešljiva pri pripravi golaža, pasulja in enolončnic. S svojim sladkim, milim in rahlo dimljenim okusom popestri tud pečen krompirček in številne druge jedi.
Vaša košarica je trenutno prazna. Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. |
Spletna trgovina uporablja piškotke za delovanje in spremljanje obiska. Več informacij
Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam lahko omogočamo čim boljšo nakupovalno izkušnjo, ter spremljamo podatke o obisku. Z nadaljnjo uporabo spletne strani ali s klikom na "Sprejmem" gumb spodaj se strinjate z uporabo piškotkov na tej spletni strani.