Piščanec z mešanico Ras el hanout

objavljeno v Mesne jedi, Recepti

Kar je v Indiji garam Masala in na Balkanu Vegeta, je v severni Afriki, predvsem v Maroku ras el hanout.

Začimbna mešanica je rešilna bilka vsake gospodinje, saj bo jed ne glede na to kaj bo vrgla v lonec, z dodatkom začimbne mešanice jed okusna. Ras El Hanout je začimbna mešanica, ki ji zaradi okusa in uporabnosti rečejo tudi Maroška čarovnija. V dobesednem prevodu  pomeni nekako “najboljše v trgovini”.

Sestavljena je iz mnogih začimb; lahko vsebuje od 10-30 različnih, ponekod še več. Zato niti dva Ras El Hanout-a nista povsem enakega okusa. In ravno zaradi velikega števila začimb, ki jih mešanica vsejuje, je okus zelo bogat. Lepo prilega k mesu, ribam, rižu in kuskusu. Maročani največkrat uživajo piščanca, a za njih je pravo meso le rdeče meso govedine in jagnjetina – zato ponavadi vprašajo “chicken or meat”.

Maročani tudi radi kuhajo svoje meso in zelenjavo v posodah imenovanih TAJINE. To so slikovite, glinene posode s storžičastim pokrovom. Vedno in povsod lahko naročite Tajine …Ena od zanimivosti je, da se, ne glede na to, kaj je v posodi, jed imenuje tajine.

Torej, do sedaj ste najbrž že začeli razmišljati, kaj vse bi s to mešanico začimb lahko ustvarili tudi vi … Paleta je neskončna in kot ponavadi v kuhinji, se tudi tu prepustite občutku in vašim željam.

Mi smo pripravili piščanca s korenjem, čebulo in fižolom. Za prilogo pa smo izbrali pražen krompir.

Meso začinimo z ras el hanout-om
Za pripravo tega recepta potrebujete:
  • paket piščančjih medaljonov (oziroma na koščke razrezanih piščančjih prsi)
  • sezamovo sol (lahko tudi navadno sol)
  • Ras El Hanout začimbno mešanico
  • korenje
  • stročji fižol
  • čebulo
  • in prilogo: krompir, riž, kuskus
Priprava:
  • Piščančje medaljone potresete z mešanico Ras El Hanout in polijete z nekaj olja. Rahlo premešate z rokami in pustite, da se meso marinira vsaj pol ure, lahko tudi več.
  • Segrejte olje v ponvi, posolite medaljone in jih položite v ponev. Ko so po eni strani pečeni jih obrnite in čeznje potresite na večje kose narezano zelenjavo. Zelenjavo lahko že prej, ločeno, malo posolite. Ponev pokrijte s pokrovko in pustite, da se meso popeče in zelenjava rahlo poduši.
Piščanec z maroškim pridihom
  • Ko je meso pečeno, odstavite ponev in pustite še par minut pokrito. Priprava celega kosila vam ne bo vzela več kot pol ure – razen, če za prilogo pripravljate krompir. Zelenjava bo prijetno hrustljava, meso pa sočno …

Velika skleda sezonske solate poleg je dobrodošla 🙂

Pa dober tek!

Recept je prispevala Monika