Piščanec v solnem oklepu

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe | 0

Imate radi piščanca?

Imate radi pečenega piščanca iz pečice?

Imate radi pečenega piščanca iz pečice, ravno prav slanega, brez dodane maščobe, ki je kljub temu sočen in okusen?

Potem ste na pravem naslovu! Piščanec, pečen v solnem oklepu, je kot naročen za vas.

Piščanec v solnem oklepu

Za piščanca v solnem oklepu boste potrebovali naslednje pripomočke:
  • velika plastična posoda za mešanje soli z začimbami
  • velik pekač
  • peki papir
  • pečica
  • manjša plastično posodo za stepanje beljakov
  • aparat za stepanje beljakov
  • kladivce za zrezke (da razbijemo oklep po pečenju)
Sestavine za piščanca v solnem oklepu:
  • 3 kilogramski piščanec (cel, brez drobovine)
  • 3 kg grobe piranske soli
  • 4 beljake
  • žlica majarona
  • žlica bazilike
  • žlica rožmarina
  • žlica drobnjaka
  • čajno žličko mletega popra
  • čajno žličko mletega česna
  • 1 limona
  • par strokov česna

Če ste navajeni, da piščanca pred pečenjem operete, morate paziti, da ga s papirnatimi brisačami popolnoma osušite, saj se drugače solni oklep topi. Nekateri kuharji mesa več ne operejo, saj naj bi potencialne bakterije, ki bi se lahko zadrževale na mesu, ob visoki temperaturi ravno tako uničili.

Piščanec v solnem oklepu se pripravi po naslednjem postopku:
  • V osušenega piščanca položite na rezine narezano, oprano in olupljeno limono ter par olupljenih in na pol prerezanih strokov česna.
  • V veliki posodi zmešajte 3 kilograme soli z vsemi začimbami. Nadenite si kuhinjske rokavice in sol dobro premešajte z rokami.
  • Beljake stepite v trd sneg in ga dobro vmešajte v začimbno sol.

Pišćanec in pripravljen solni oklep

  • Na pekač položite peki papir in 1/3 solne mase.
  • Nanjo položite piščanca in ga obložite s preostalo soljo. Ta postopek je nekoliko zamuden, a vsekakor vreden vašega truda.
  • Sol postopoma, kot bi izdelovali snežaka, pritiskajte ob piščanca.

Piščanec obložen s solnim oklepom

  • Popolnoma obloženega piščanca s pekačem previdno potisnete v pečico, da vam “omet” ne odpade. To je ves trud, ki ga je potrebno vložiti v to okusno kosilo, samo solato še pripravite!
  • Piščanca v solnem oklepu najprej 30 minut pečete na 200 stopinj Celzija, nato pa še 2,5 ure na 180 stopinj Celzija.

Pečen piščanec v solnem oklepu

Po zaključku peke, pečenega piščanca v solnem oklepu vzamete iz pečice in ga pustite 15 minut počivati, da se sokovi umirijo. Nato vzamete kladivo za zrezke in razbijete oklep. Zaradi beljaka, ki je primešan soli, se oklep lepo sprime in prepreči uhajanje naravnih sokov iz piščanca. Pečenega piščanca preložite na servirni krožnik in pojedina se lahko prične!

Vaš piščanec za peko ni potreboval nič dodane maščobe in ni ga bilo treba polivati, saj so zaradi solnega oklepa svoje delo opravili naravni sokovi. Meso je sočno, okusno in ravno prav slano.

Narezan piščanec

Ob peki celega piščanca naj vam pomaga podatek, da je na vsak kilogram piščanca potrebna ena ura peke. Torej 2 kg piščanec se peče 2 uri, 3 kg – tri ure… Ob tako velikih količinah mesa se ljudje včasih ne odločijo zanj, a pomislite takole: skuhate danes, višek shranite v hladilnik in zamrzovalnik in za kosilo bo poskrbljeno še nekaj dni!

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂