Piščančji curry z basmati rižem

objavljeno v Začimbe | 0

Piščančji curry je pikantna indijska jed, ki ima zelo samosvoj okus. Za pripravo potrebujemo – kot je za indijsko kulinariko značilno – kar precej začimb. Glavna začimba pa je seveda mešanica curry.

Piščančji curry z basmati rižem
Piščančji curry z basmati rižem
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo currya:
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 3 žlice curry mešanice. V ta curry se najbolj poda MADRAS curry ali MANGO curry.
  • 1 čajna žlička: mletega cimeta, mlete paprike, naribanega svežega ingverja, sladkorja
  • 1/2 čajne žličke mletih klinčkov
  • približno 1/2 kg piščančjega mesa, ki ga narežemo na koščke
  • navadni tekoči jogurt (približno 2 dcl)
  • pločevinka kokosovega mleka
  • jedilna žlica paradižnikove mezge
  • olje
  • limona
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo basmati riža:
  • 250 g Basmati riža
  • 2 žlici olivnega olja
  • nasekljan preteršilj
  • sol, poper
Postopek priprave:
  • Na olju rahlo prepražimo drobno nasekljano čebulo in česen, da se zmehčata.
  • Dodamo curry, cimet, papriko, ingver, sladkor, lovor in klinčke. Premešamo in pražimo približno 2 minuti.
  • Dodamo narezanega piščanca in ga na rahlo popečemo.
  • Nato dodamo še jogurt, kokosovo mleko in paradižnikovo mezgo.
  • Kuhamo na nizkem ognju, približno 30 min.
  • Basmati riž pripravimo tako, da riž najprej za 30 minut namočimo v mrzli vodi.
  • Riž odcedimo, damo v lonec in prelijemo s 300 ml mrzle vode, dobro ga solimo, ter zavremo.
  • Ko voda z rižem zavre, lonec pokrijemo s pokrovko in na nizki temperaturi kuhamo še 10 minut. Med kuhanjem riža ne mešamo!
  • Nato lonec odstavimo in ga pustimo stati še 5 minut. L
  • onec odkrijemo, na riž stresemo peteršilj in še malo popra, olje. Vse na rahlo premešamo z vilico.
  • Riž in piščančji curry serviramo na krožnik in pokapljamo z limoninim sokom.

Pa dober tek!