Piščančji curry z basmati rižem

objavljeno v Začimbe

Piščančji curry je pikantna indijska jed, ki ima zelo samosvoj okus. Za pripravo potrebujemo – kot je za indijsko kulinariko značilno – kar precej začimb. Glavna začimba pa je seveda mešanica curry.

Piščančji curry z basmati rižem
Piščančji curry z basmati rižem
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo currya:
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 3 žlice curry mešanice. V ta curry se najbolj poda MADRAS curry ali MANGO curry.
  • 1 čajna žlička: mletega cimeta, mlete paprike, naribanega svežega ingverja, sladkorja
  • 1/2 čajne žličke mletih klinčkov
  • približno 1/2 kg piščančjega mesa, ki ga narežemo na koščke
  • navadni tekoči jogurt (približno 2 dcl)
  • pločevinka kokosovega mleka
  • jedilna žlica paradižnikove mezge
  • olje
  • limona
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo basmati riža:
  • 250 g Basmati riža
  • 2 žlici olivnega olja
  • nasekljan preteršilj
  • sol, poper
Začimbe za piščančji curry z basmati rižem lahko dobite s klikom na spodnje gumbe

MADRAS curry MANGO curry Cimet Mleta paprika Mleti klinčki Dodaj vse v košarico

Postopek priprave:
  1. Na olju rahlo prepražimo drobno nasekljano čebulo in česen, da se zmehčata.
  2. Dodamo curry, cimet, papriko, ingver, sladkor, lovor in klinčke. Premešamo in pražimo približno 2 minuti.
  3. Dodamo narezanega piščanca in ga na rahlo popečemo.
  4. Nato dodamo še jogurt, kokosovo mleko in paradižnikovo mezgo.
  5. Kuhamo na nizkem ognju, približno 30 min.
  6. Basmati riž pripravimo tako, da riž najprej za 30 minut namočimo v mrzli vodi.
  7. Riž odcedimo, damo v lonec in prelijemo s 300 ml mrzle vode, dobro ga solimo, ter zavremo.
  8. Ko voda z rižem zavre, lonec pokrijemo s pokrovko in na nizki temperaturi kuhamo še 10 minut. Med kuhanjem riža ne mešamo!
  9. Nato lonec odstavimo in ga pustimo stati še 5 minut.
  10. Lonec odkrijemo, na riž stresemo peteršilj in še malo popra, olje. Vse na rahlo premešamo z vilico.
  11. Riž in piščančji curry serviramo na krožnik in pokapljamo z limoninim sokom.
Pa dober tek!